NRK Meny
Normal

Pøbler på jakt etter bråk herjer i gatene i Tunisia

Situasjonen i Tunisia er fortsatt svært spent dagen etter at presidenten flyktet fra landet. Reporter Erik Aasheim forteller at han måtte søke ly etter trusler fra gjenger med køller på jakt etter bråk.

Uro i Tunisia

Bander herjer i gatene i flere byer i Tunisia. De trosser portforbudet og det meldes om omfattende plyndringer i hovedstaden.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Erik Aasheim

Reporter Erik Aasheim måtte søke dekning da han ble truet av bander på jakt etter bråk-

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Fouad Mebazaa

oDen tunisiske nasjonalforsamlingens president Fouad Mebazaa er tatt i ed som midlertidig president i landet.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Aasheim befinner seg nå i byen Sousse. Til Dagsrevyen forteller han om skyting overalt.

– Jeg måtte selv søke ly på første og beste pensjonat etter skarpe trusler fra gjenger med køller, som holder til i sidegatene på jakt etter bråk, sier han.

Han forteller at folk bygger barrikader rundt husene sine for å beskytte seg.

– De står vakt med køller for å danne et borgervern mot pøblene, sier Aasheim.

Fanger på rømmen

Tidligere i dag mistet minst 42 personer livet i en brann i et fengsel i Monastir. Innsatte skal ha satt fyr på madrasser i en del av fengselet, da noen andre innsatte skulle rømme. En del av de omkomne døde av brann- og røykskader.

Øyenvitner forteller til Reuters at flere av fangene ble skutt da brannen spredte seg og det brøt ut panikk.

Aasheim befinner seg i samme område og forteller at drapsmenn og voldtektsforbrytere er på flukt.

– Det skaper en veldig spesiell stemning her hvor jeg befinner meg, sier Aasheim.

Nyvalg om 60 dager

Voldelige gateopptøyer den siste måneden tvang fredag landets president de siste 23 årene, Zine al-Abidine Ben Ali, til å flykte i eksil.

Landets grunnlovsråd har bestemt at det skal holdes presidentvalg innen 60 dager.

Video Dagen derpå i Tunisia

Dagen derpå i Tunisia. Reporter Siri Gjørtz.

Dagen etter at Tunisias president ble tvunget i eksil, ble nasjonalforsamlingens president Fouad Mebazza tatt i ed som midlertidig president. Han ba på statlig fjernsyn landets statsminister om å danne en koalisjonsregjering.

– Jeg har bedt Mohamed Ghannouchi om å danne en nasjonal samlingsregjering, sa Mebazza.

Støre positiv

– Norge støtter det tunisiske folkets ønske om et demokratisk Tunisia, der politiske og sosiale rettigheter blir ivaretatt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han mener det er positivt at overgangsmyndighetene har lovet valg innen kort tid.

Utenriksministeren sier hendelsene i Tunisia understreker at økonomiske og politiske reformer må gå hånd i hånd, og at grunnleggende menneskerettigheter må respekteres.

– Det er nå avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et varig demokratisk styre i Tunisia, sier Støre.

Smitteeffekt

Arabiske opposisjonsbevegelser kan bli oppildnet av omveltningene i Tunisia til å utfordre autoritære regimer andre steder i Midtøsten, tror analytikere.

Den britiske statsviteren, Maha Azzam, sier til DN.se at det som skjer i Tunisia gjør nabolandene urolige. Hun er spesialist på politikk i Midtøsten, og sier at makthaverne i flere av land vet at det finnes en stor misnøye blant befolkningen.

– Det er både politiske og økonomiske årsaker. Når de nå ser hvordan den tunisiske presidenten plutselig flykter landet etter protester, så setter de i gang med tiltak for å beholde sine posisjoner. Men jeg tror ikke noen av lederne styrtes med det første, sier hun.

Midtøsten-analytikeren, Gala Riani ved IHS Global Insight, sier det er iøynefallende hvor raskt det skjedde – selv om flere tiår med misnøye lå bak.

– Dette må bekymre regjeringer andre steder, sier Gala Riani.

Norges utenriksminister mener hendelsene i Tunisia viser «utfordringene for mange autoritære regimer i denne delen av verden».

– Autoritært styresett og manglende demokratisk legitimitet gjør det mer krevende å håndtere økonomiske og sosiale utfordringer, sier Støre til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt