NRK Meny
Normal

Forsøkte å tvangsmate fastende muslim

Indias statsminister, Narendra Modi, er i hardt vær etter at et parlamentsmedlem skal ha forsøkt å tvangsmate en fastende muslimsk servitør.

Protester mot Shiv Sena

Bollywood-regissør, Mahesh Bhatt (i midten) og andre indiske aktivister protesterer mot det radikale hindunasjonalistiske partiet Shiv Sena i Mumbai 24. juli. På plakatene står det blant annet «vi vil ha lovgivere ikke lovbrytere». Parlamentsmedlemmet som angivelig forsøkte å tvangsmate en fastende muslim skal ha 13 siktelser mot seg.

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

De var misfornøyde med at cateringselskapet ikke serverte den lokale maharashtra-maten. Dermed bestemte de seg for å ta det ut over den muslimske fastende servitøren og forsøkte å tvangsmate ham med chapati, et type indisk brød.

Men bak denne hendelsen ligger flere liknende historier, og nå møter Indias statsminister og hindunasjonalist, Narendra Modi, sterk kritikk for ikke å fordømme det som beskrives som antimuslimske overtredelser av hans kollegaer.

Laster Twitter-innhold

– Det var kun en protest

Indias statsminister er mistenkt for å ha trukket i trådene da rundt 2000 muslimer ble likvidert i 2002 i delstaten Gujarat da han var guvernør. USA og Storbritannia var blant landene som nektet Modi innreise etter massakren, men nå har Obama tatt statsministeren inn i varmen og invitert ham til Washington.

Forrige uke publiserte The Indian Express en video av 11 angivelig sinte parlamentsmedlem fra det radikale hindunasjonalistiske partiet, Shiv Sena, som samlet seg rundt en av servitørene under en middag i et gjestehus for parlamentsmedlemmer i Delhi.

Shiv Sena-medlemmene skal ifølge the Indian Express ha blitt sinte da det ikke ble servert den lokale maharashtra-maten. Maharashtra er delstaten der Shiv Sena står sterkest, og det var også her partiet vokste fram.

I likhet med mange andre muslimer rundt om i verden faster servitøren.

Video som også ble vist på statlig TV, viser angivelig parlamentsmedlem Rajan Vichare som forsøker å tvinge en chapati inn i munnen på den fastende muslimske servitøren. Rajan Vichare, som Reuters skriver har droppet ut av videregående og har 13 siktelser mot seg, sa senere at han ikke visste at servitøren var muslim.

– Dette var kun en protest mot kvaliteten på maten og andre arrangementer på gjestehuset der viktige personer oppholder seg, sa Vichare til TV-kanalen Headlines Today.

I protest stanset cateringselskapet som servitøren jobbet for umiddelbart å levere mat til gjestehuset, og sendte et skriftlig klagebrev til regjeringens representant i Dehli.

Hendelsen førte til furore blant opposisjonen i parlamentet. Parlamentsmøtet endte blant annet med at et medlem av det regjerende hindunasjonalistiske partiet BJP, uttalte at han krevde flere av opposisjonspolitikerne «sendt tilbake til Pakistan». Han beklaget senere denne kommentaren.

Nå etterlyser mange at statsminister Modi fordømmer krenkelsene mot landets muslimer.

– Det er helt forkastelig og bør fordømmes på det sterkeste, sa Kongesspartiets talsmann Manish Tewari til reportere etter parlamentsmøtet som endte i kaos.

I lederen i The Times of India skriver redaktøren at «Modi må fordømme slike kommentarer for å overbevise minoritetene om at deres oppfatning av Modi-regimet er misoppfattet ... Stillhet fra ham vil kun fyre opp om under slike oppfatninger», står det.

Ifølge The Indian Express, sa regjeringen til parlamentet på fredag at chapati-hendelsen var «beklagelig og uheldig», men en uttalelse fra statsministeren selv lar seg vente på.

Modi ble valgt som statsminister i mai, og under hans valgkamp lovet han fart på økonomien, men som hindunasjonalist ble valgkampen også beskrevet som å rette seg spesielt til Indias majoritet, hinduene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Narendra og Shiv Sena

Statsminister Narendra Modi under valgkampen i april vinker til tilhengere. I midten står Uddhav Thackeray, lederen for det radikale hindunasjonalistiske partiet Shiv Sena.

Foto: INDRANIL MUKHERJEE / Afp

– Jeg er og forblir en inder

Hendelsen i Dehli ble etterfulgt av nok et slag mot minoriteten fra BJP.

Det var en gråtende indisk tennisstjerne, Sania Mirza, som fortalte i et intervju med TV-kanalen NDTV at hun stadig må forsvare sin «indiskhet». Hun er nemlig gift med en pakistaner.

Bakgrunnen for intervjuet var at et medlem av BJP skal ha stemplet henne som «Pakistans svigerdatter», og stilte spørsmål ved om hun er skikket til å representere India, siden hun er gift med en pakistaner. India har kjempet tre kriger mot Pakistan og landene var tidligere del av det britiske imperiet.

Laster Twitter-innhold

BJP tok imidlertid avstand fra uttalelsen.

– Sania Mirza er Indias stolthet, sa kabinettministeren Prakash Javadekar.

På toppen av det hele sa en alliert av Modi at India kan bli en «hindunasjon» under Modis styre, og fyrer opp om under de etniske skillelinjene i landet.

India har en mørk historie av religiøs vold, spesielt mellom hinduene og muslimene. Muslimske indere utgjør mer enn 150 millioner innbyggere, og plasserer India på tredjeplass i verden av landene med høyest andel muslimske innbyggere.

Shiv Sena vant 18 seter under valget og er nå landets sjette største parti i parlamentet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt