Hopp til innhold

Forsøkte å nå toppen av Matterhorn – ble funnet 45 år senere

Da deler av isbreen rundt Matterhorn smeltet fant sveitsisk politi levningene etter to menn som har vært savnet i 45 år.

Matterhorn

Eventyrer har i over 150 år blitt fristet til å bestige Matterhorn. Mange har mistet livet på vei opp de stupbratte fjellsidene.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima
Skoen til en japansk fjellklatrer som forsvant på Matterjorn i 1970

Skoen til en av de japanske fjellklatrerne ble funnet etter av isbreen trakk seg tilbake.

Foto: Handout / Afp

En augustdag i 1970 forsøker to japanske fjellklatrere å bestige ett av de mest kjente fjellene i Europa, Matterhorn. Den karakteristiske spisse fjelltoppen har inspirert og lokket mange eventyrere siden briten Edward Whymper for første gang besteg fjellet i 1865.

Og mange har mistet livet i forsøket.

Overrasket av snøstorm

Den 18. august 1970 blir 22 år gamle Michio Oikawa og 21 år gamle Masayuki Kobayashi overrasket av en snøstorm. Natten før har de tilbrakt i en liten hytte og ville trolig forsøke å klarte opp fjellets nordside den dagen.

I flere dager herjer stormen fjellet og de to japanerne blir aldri funnet. Før nå.

45 år etter at de forsvant har sveitsiske forskere klart å finne deres DNA på skjelettrester som nylig ble funnet etter at isbreen rundt fjellet har begynt å trekke seg tilbake.

– Undersøkelser som er foretatt av det lokale politiet og det japanske konsulatet i Genève har ført til at de pårørende i Japan nå er funnet og DNA-prøver fra dem sammenfaller med de to savnede japanske klatrerne som nå er funnet, sier Stephane Vouardoux fra det sveitsiske politiet ifølge nyhetsbyrået Reuters.

På spørsmål om hva som nå skjer med de to, svarte en japansk tjenestemann at «de nå foretar seg de nødvendige forberedelsene etter familienes ønsker», uten å spesifisere hvorvidt dette betyr at de flys hjem til Japan eller ikke.

Flere lik funnet

Mer enn 500 mennesker har mistet livet på Matterhorn siden den første dødsulykken for 150 år siden.

Og fortsatt er 30 fjellklatrere savnet siden 1925.

Nå kan klimaendringene føre til at flere av dem blir funnet når isbreene trekker seg tilbake og viser hva som skjuler seg under isen. For nye målinger av 2300 breer over hele kloden viser at de i gjennomsnitt blir mellom 50 og 150 centimeter tynnere hvert eneste år.

For to år siden dukket kroppen til den britiske klatreren Jonathan Conville opp når toppen av fjellet, mens en tsjekkisk klatrer ble funnet i fjor. 40 år etter at han forsvant ifølge BBC.

Matterhorn

SISTE NYTT

Siste nytt

USAs utenriksminister Anthony Blinken møtte Jonas Gahr Støre under Nato-møtet i Oslo. Etter møtet skrøt han av samarbeidet med Norge.

Blinken på besøk i Oslo: Takka Noreg for vennskapet

– Tusen takk for eit partnarskap som enkelt og greitt er uvurderleg, sa den amerikanske utanriksministeren då han møtte statsminister Jonas Gahr Støre.