Hopp til innhold

Forsøkt kapret åtte ganger tidligere

EgyptAir har vært utsatt for flere kapringer og dødsulykker de siste 40 årene.

Kapret EgyptAir-fly på Kypros

Den foreløpig siste kapringen av et EgyptAir-fly var i mars i år. Her blir passasjerene evakuert på Larnaca-flyplassen på Kypros.

Foto: STRINGER / Reuters

Det er foreløpig usikkert hva som har skjedd med EgyptAir-flyet som forsvant fra radaren over Middelhavet torsdag morgen.

Greske og egyptiske myndigheter mener flyet har styrtet, men vet foreløpig ikke hva det skyldes.

Ifølge greske myndigheter gjorde flyet en brå unnamanøver før det stupte og forsvant fra radaren.

Egypts nasjonale flyselskap har vært utsatt for åtte kapringer og kapringsforsøk siden det fikk sitt nåværende navn i 1971.

I samme tidsrom har flyselskapet opplevd fire dødsulykker:

 • 19. mars 1972:

Et EgyptAir-fly styrtet i et fjell under innflyging til Aden-flyplassen i Jemen. Alle 30 som var om bord omkom.

 • 23. august 1975:

Et Boeing 737 fra EgyptAir var på vei fra Kairo til Luxor da tre væpnede passasjerer kapret flyet og krevde å bli fraktet til Libya. Piloten sa han ikke hadde nok drivstoff til å fly så langt, og landet i Luxor.

Der krevde kaprerne å få løslatt fem personer som satt fengslet for å ha planlagt et attentat mot politiske ledere fra Libya og Jemen. Flyet ble stormet av sikkerhetsstyrker på ettermiddagen, og alle kaprerne ble arrestert.

 • 25. desember 1976:

Et EgyptAir-fly krasjet i et industribygg i Bangkok i Thailand. Alle de 52 som var om bord omkom. Styrten tok også livet av 19 personer på bakken.

EgyptAir 648 på Malta i 1985

En av kaprerne på EgyptAir 648 på Malta i 1985.

Foto: PARDI / Ap
 • 24. november 1985:

Et kveldsfly fra Aten til Kairo ble kapret av tre palestinske medlemmer av organisasjonen Abu Nidal. En egyptisk sikkerhetsvakt som var om bord skjøt og drepte en av kaprerne før han og to kabinansatte ble skutt og såret.

Kaprerne krevde å bli flydd til Tunisia eller Libya, men gikk med på å mellomlande på Malta for å fylle drivstoff. Der ble de sårede kabinansatte og elleve passasjerer sluppet ut av flyet.

Myndighetene på Malta nektet å fylle drivstoff før alle passasjerene ble sluppet fri. Kaprerne truet på sin side med å drepe en passasjer hvert tiende minutt. Fem personer ble skutt og kastet ut av flyet, to av dem døde.

Etter 22 timer med forhandlinger ble flyet stormet av egyptiske sikkerhetsstyrker, som gikk løs på inngangene med eksplosiver. Kaprerne svarte med å kaste granater innover i flyet.

Til slutt var 54 passasjerer, to kabinansatte og en kaprer drept. Den siste kapreren utga seg for å være en såret passasjer, men ble arrestert på sykehuset.

EgyptAir 648

EgyptAir 648 sto i brann etter en voldsom aksjon på flyplassen i Valetta på Malta i 1985.

Foto: Anonymous / Ap
 • 22. oktober 1993:

Et EgyptAir-fly på vei fra Kairo til Sanaa i Jemen ble kapret av en mann med kniv. Han krevde å bli flydd til Aden, men ble arrestert etter at flyet landet i Sanaa.

 • 27. mars 1996:

En egyptisk mann og sønnen hans kapret et fly på vei fra Jeddah til Kairo like etter en mellomlanding i Luxor. De hevdet å ha med seg eksplosiver, og krevde et møte med flere verdensledere. Piloten endret kurs og landet i Martuba nord i Libya. Der overga kaprerne seg, og sa de hadde en melding fra Gud til Libyas daværende leder Muammar al-Gaddafi.

 • 19. oktober 1999:

En passasjer som skulle deporteres fra Tyrkia til Egypt var om bord på flyet fra Istanbul til Kairo. Døra til cockpit var åpen, og mannen tok seg inn og truet besetningen med noe som ble oppfattet som en kniv, men som trolig var en kulepenn. Han krevde å bli flydd til London eller Tyskland, og piloten fløy til Hamburg, der alle passasjerene ble satt fri og kapreren arrestert.

EgyptAir-fly i Hamburg

Et EgyptAir-fly på rullebanen i Hamburg etter å ha blitt kapret av en mann som skulle deporteres fra Tyrkia.

Foto: PETER MUELLER / REUTERS
 • 31. oktober 1999:
Vrakdeler fra EgyptAir 990

Den amerikanske kystvakten henter opp vrakdeler fra EgyptAir 990, som styrtet i Atlanterhavet.

Foto: ENSIGN MIKE FEREBEE / AP

Et EgyptAir-fly av typen Boeing 767 på vei fra New York til Kairo styrtet i Atlanterhavet utenfor Massachusetts. Alle de 217 passasjerene omkom.

Amerikanske myndigheter mente styrmannen styrtet flyet med vilje, noe egyptiske myndigheter avviste på det sterkeste.

Al Qaida har tidligere hevdet at det var denne flystyrten som ga Osama bin Laden ideen om å bruke selvmordspiloter som en ny angrepsstrategi.

 • 11. mai 2000:

På vei fra Kairo til Aswan holdt en mann opp en boks hårgelé og hevdet at det var en bombe. Han fortalte at han ville til Afghanistan for å finne seg en jobb. Deretter forsøkte han å storme cockpit, men ble overmannet av besetningen. Han ble arrestert da flyet landet i Aswan.

 • 7. mai 2002:

15 av 64 personer omkom da en Boeing 737 krasjlandet under innflygingen til Tunis i Tunisia. Det var kraftig regnvær, tåke og en sandstorm i området samme dag.

EgyptAir-styrt utenfor Tunis

Et EgyptAir-fly styrtet utenfor Tunis i 2002. 15 personer omkom.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP
 • 21. oktober 2009:

En sudansk passasjer om bord på et EgyptAir-fly fra Istanbul til Kairo truet en kvinnelig kabinansatt med kniv og sa at han ville til Jerusalem for å «frigjøre byen». Han ble overmannet av to flyvakter, og det viste seg at mannen var beruset.

 • 29. mars 2016:

En flyging fra Alexandria til Kairo ble forsøkt kapret av en mann som hevdet han hadde på seg et bombebelte.

Flyet landet på Larnaka-flyplassen på Kypros, der han holdt passasjerer og besetning som gisler mens han krevde å få møte ekskona si. Han forlot til slutt flyet og ble arrestert.

– Han er ikke en terrorist. Han er en idiot, sa en representant for Egypts utenriksdepartement.

SISTE NYTT

Siste nytt