Forskning som får deg til å le ble æret

Det heter Ig-Nobel, og er priser som deles ut til forskning som ved første øyekast ikke virker så seriøs. Nå har en ny gruppe forskere fått sitt pass påskrevet.

Ig Nobel vinner David Hu

Forsker David Hu har studert urinering.

Foto: Charles Krupa / Ap

Prisene deles alltid ut i forkant av de egentlige nobelprisene. Arrangørene ønsker å kaste søkelyset på forskning som først får deg til å le, og så få deg til å tenke.

Se listen over alle vinnerne her

Prisvinner David Hu og resten av forskningsgruppen han tilhører, har sett på hvor lang tid pattedyr bruker på å tømme blæren. Akkurat hvorfor de gjennomførte forskningen er litt uklart, men de skriver i rapporten at resultatet kan brukes til å studere hvordan væsker blir støtet ut fra dyr.

Konklusjonen til forskerne var at tissetiden er uavhengig av dyrets størrelse. I gjennomsnitt bruker alle pattedyr over tre kilo 21 sekunder på å gjøre jobben ferdig.

Å gå som en dinosaur

Prisvinner Bruno Grossi viser hvordan dinosaurer gikk. Han fant ut det med å sette kunstige haler på kyllinger.

Foto: Gretchen Ertl / Reuters

Hale på kyllingen

En annen pris gikk til forskningen som viser at barn som overlever katastrofer blir mer risikovillige forretningsledere senere i livet.

En slags ærespris i økonomi gikk til politiet i Bangkok som tilbyr høyere lønn til betjenter dersom de velger å ikke ta imot bestikkelser.

Litt mer seriøst kanskje er prisen til forskerne som studerte hvordan dinosaurer gikk. I mangel på dinosaurer brukte de kyllinger. Av mangel på kyllinghaler brukte de pinner som ble plassert i baken.

Spørsmål som har opptatt forskerne i lang tid ble med denne innovasjonen i hvert fall delvis besvart.

Å ukoke et egg

At stikkende insekter kan føre til smerte er godt kjent. Akkurat hvor vondt det gjør, og hvor det gjør mest vondt å få et stikk, er ikke like godt dokumentert.

Ig Nobel prisen

Ikke akkurat som nobelmedaljen. Ig Nobel prisen er en tom blomsterpotte med tegn fra det periodiske system.

Foto: Charles Krupa / Ap

En av nattens prisvinnere lot seg stikke 25 ganger av bier. Han kunne konkludere at de vondeste stedene var leppene, neseboret og selvfølgelig kjønnsorganet.

Forskning som viste at det er mulig å delvis omdanne et kokt egg til et ukokt egg fikk også sin plass i solen under utdelingen.

Laster Twitter-innhold

Det fikk også forskerne som med en matematisk modell sannsynliggjorde at Keiser Moulay Ismael den blodtørstige av Marokko faktisk var far til alle de 888 barna han skal ha vært far til.

Ig-Nobel kysseprisen

Publikum bidro under utdelingen av prisen for kysseforskning.

Foto: Gretchen Ertl / Reuters

Kyssing er bra

Nyttig, men kanskje en smule hjerteløst, var forskningen som ligger til grunn for årets pris i medisinsk diagnostikk. Gruppen bak studien målte alvorlighetsgraden av blindtarmsbetennelse. Målmetoden var hvor vondt det var for pasienten at ambulansen kjørte over en fartsdump.

Prisen som skapte stor begeistring under utdelingen, og fikk publikum til å bidra med å vise eksempler, handlet om kyssing. Prisen gikk til to forskergrupper som viser at intens kyssing har helsemessige fordeler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt