NRK Meny
Normal

Isbreene i verden blir mindre for hvert år som går

Målinger av 2300 breer over hele kloden viser at de i gjennomsnitt blir mellom 50 og 150 centimeter tynnere hvert eneste år. Ikke siden målinger av breene startet har det smeltet så fort.

UN-CLIMATE-WARMING-WEATHER-FILES

Ilulisatfjorden på Grønland. Den vakre isen smelter sakte seier geologene.

Foto: STEEN ULRIK JOHANNESSEN / Afp

Michael Zemp

Michael Zemp er direktør for World Glacier Monitoring Service.

Michael Zemp er direktør for World Glacier Monitoring Service. Han har ledet arbeidet med en ny studie som viser at isbreene smelter raskere enn noen gang.

– Smeltingen er to til tre ganger mer enn gjennomsnittet på 1900-tallet, sier Zemp, til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Zemp er smeltetempoet nå det høyeste siden systematiske målinger av breene begynte på 1890-tallet, og trolig det høyeste i hele den lange perioden hvor det finnes historiske beskrivelser av dem.

Birthday Canyon, Grønland

Vakker issmelting på Grønland

Foto: James Balog / Ap

Enorme mengder smeltevann

– Siden isbreer over store deler av verden er i tilbakegang, blir det samlede istapet svært stort. Globalt mister vi hvert år tre ganger så mye som all isen som finnes i Alpene, sier Zemp til det amerikanske nettstedet Huffington Post.

Nettopp Alpene er et av områdene hvor breene smelter raskest, ifølge forskerne. Den amerikanske delstaten Alaska er også hardt rammet.

– Vi blir vant til beskjeden om at breene smelter, men vi burde ikke bli det, sier Zemp.

Ulike beregninger av havnivåstigningen som smeltende breer og polis kan forårsake dette århundret, varierer mellom noen titalls centimeter og flere meter.

Grønlandsisen minker

Etter Antarktis er Grønland den andre største ismassen i verden. 2,9 millioner kubikk-kilometer. Denne ismassen er nå i ferd med å krympe, selv om det skjer sakte. Forskerne som er stasjonert ved hovedstaden Nuuk, er bekymret.

WARMING IMPACT

Isfjell på Grønland.

Foto: JOHN MCCONNICO / Ap

– Siden år 2000 har vi opplevd mer og mer ekstrem issmelting, fortell Dirk van As, fra det danske geologiske instituttet på Grønland, til Reuters.

Han advarer mot at skulle ti prosent av islaget på Grønland smelte de neste hundre årene, vil de føre til store problemer.

– Storbyer, store deler av verdens befolkning vil få problemer fordi havnivået vil stige. Det kan får enorme økonomiske konsekvenser, forteller van As.

Hubbard Glacier

Hubbardbreen i Alaska.

Foto: Barry Sweet / Ap

Norske breer smelter

Engenbreen er del av Norges nest største isbre, Svartisen, men brearmen i Meløy kommune i Nordland blir stadig mindre.

Engabreen

Slik så Engenbreen ut i 1911. Da var brearmen over 2,3 kilometer lengre enn den er i dag.

Foto: John Bernhard Rekstad / NVE

– Jeg var på breen første gang da jeg var 18 år og da gikk vi omtrent inn fra vannet og rett på breen. Det har skjedd mye i løpet av et middels langt liv, forteller Bjørn Godal i Salten friluftsråd til NRK Nordland forrige uke.

Offisielle målinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at breen har krympet 150 meter.

Bjørn Godal i Salten friluftsråd

Bjørn Godal i Salten friluftsråd setter ned en ny kartsylinder ved brekanten, 230 meter fra hvor den forrige ble satt ned.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt