Hopp til innhold

Forskere tror testiklene gjør menn mer utsatt for alvorlig covid19-sykdom

Testiklene er fulle av enzymet som viruset bruker for å trenge inn i cellene, viser flere studier. I USA forsøker de nå å behandle mannlige pasienter med østrogen.

Testikler

VIRUSLAGER: Stor forekomst av angiotensinkonverterende enzym 2 i testiklene gjør det lettere for koronaviruset å angripe menn enn kvinner, mener forskere.

Illustrasjon: Colourbox.com

Forskerne har ennå ikke funnet noe klart svar på hvorfor kvinner ser ut til å ha et mindre livstruende forløp av covid19-sykdommen.

Tall fra Spania og Italia viser at 61 prosent av dem som dør av sykdommen er menn. Også i New York som har vært hardt rammet, ser man at betydelig flere menn enn kvinner dør av sykdommen.

Virusreservoar i testiklene

I en foreløpig ikke-publisert studie fra april i år forteller forskere i New York og Mumbai om hvordan de har undersøkt sykdomsforløpet til 68 covid19-pasienter i India.

Forskerne ønsket å undersøke om sykdommen opptrer ulikt hos menn og kvinner.

Angiotensin-konverterende enzym 2 (ACE2) finnes i flere av kroppens organer. Blant annet i lunger hjerte, nyrer og tarmer.

Men hos menn er det spesielt høy forekomst av det blodtrykksregulerende enzymet i testiklene.

Forskere slår fast at koronaviruset bruker ACE2 som en inngangsport til cellene.

Siden testiklene ikke er knyttet til immunforsvaret, tror forskerne at viruset kan oppholde seg der lengre enn ellers i kroppen. Dermed risikerer menn å få et reservoar av virus i testiklene, som kan forlenge sykdomsperioden og føre til at man blir hardere rammet av sykdommen, heter det i studien.

I snitt bruker menn to dager mer enn kvinner på å bli friske igjen av sykdommen, mener forskerne.

Frykter for fruktbarheten

I en annen studie, publisert 9. april, av forskere ved institusjoner i Nord-Carolina og Maryland, hevdes det også at testikler er sårbare for viruset.

– Våre funn tyder på at testiklene er et høyrisiko-organ og sårbart for SARS-CoV-2-infeksjon, skriver Zhengpin Wang og Xiaojiang Xu i studien.

Forskerne mener at man bør overvåke reproduksjonsevnen til mannlige pasienter som blir friskmeldt fra sykdommen for å undersøke om fruktbarheten blir påvirket av infeksjonen.

De sammenligner funnene med det man vet om Sars-viruset fra begynnelsen av 2000-tallet. Der så man at viruset kunne påføre skader på en rekke indre organer, deriblant testiklene.

Både Sars og Mers-viruset som ble oppdaget i 2012, har ifølge forskerne benytter den samme ACE2 som gjør at de kan trenge inn i vertsceller og reprodusere seg.

Siden SARS-CoV-2 deler 76 prosent av den samme aminosyre-sekvensen med det 20 år gamle Sars-viruset, mener forskerne at det er sannsynlig at viruset som nå herjer verden også bruker ACE2 som inngangsport til cellene våre.

Får kvinnelige hormoner

I USA har leger i California og New York har man nå igangsatt kliniske studier hvor man gir mannlige koronapasienter tilskudd av de kvinnelige hormonene østrogen og progesteron i håp om at det skal gi mennene like stor sjanse som kvinnene til å overleve sykdommen.

– Det er en påfallende forskjell på antall menn og kvinner på intensivavdelingene. Menn blir åpenbart sykere, sier intensivlege Sara Ghandehari som leder progesteron-studien ved Cedars-Sinai-sykehuset i Los Angeles til New York Times.

Samtidig ser man at gravide som har høyere forekomst av østrogen og progesteron ser ut til å ha mildere sykdomsforløp enn kvinner som ikke venter barn.

– Det er et eller annet ved det å være kvinne som virker beskyttende, sier Ghandehari.

Andre forskere som har sett på kjønnsforskjeller advarer mot å tro at hormoner er løsningen. Kvinner som har passert overgangsalderen, og dermed har reduserte hormonnivåer, ser likevel ut til å klare seg bedre enn jevngamle menn, ifølge avisen.

– Vi ser denne skjevheten i alle aldersgrupper. Eldre menn er fortsatt disproporsjonalt rammet, og det forteller meg at dette må handle om genetikk. Ikke bare hormoner, sier Sabra Klein ved John Hopkins Bloomberg folkehelseskole,

SISTE NYTT

Siste nytt