Forskere slår fast: Nazitoget finnes ikke

En gruppe forskere slår fast at det ikke finnes noe tog med nazigull i gruvene sør i Polen.

Nazitunnel i Polen

Nazistene bygget flere kilometer med hemmelige tunneler i nærheten av Wałbrzych i Polen.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

Historien om toget som skulle være lastet med gull og gjemt i fjellene på togstrekningen Wrocław-Wałbrzych i Polen, gikk verden rundt da to skattejegere hevdet å ha sporet det opp.

Til tross for skepsisen fra polske myndigheter ble området grundig undersøkt for å se om det kunne være noe i ryktene.

Etter at den polske hæren hadde ryddet området for stein, gikk en gruppe forskere til verks med magnetfeltdetektorer, varmesøkende kameraer og radarutstyr.

Etter en måneds leting er konklusjonen klar.

– Det finnes ikke noe tog. De geomagnetiske avvikene ville vært langt større dersom det var et tog der, sier professor Janusz Madej ved det polske gruveakademiet.

På en pressekonferanse tirsdag opplyste Madej at det kan være en tunnel på stedet, men at det definitivt ikke står et tog der, melder nyhetsbyrået AP.

Polske soldater ved Walbrzych

Den polske hæren ble satt inn i arbeidet med å rydde og undersøke området.

Foto: PIOTR HAWALEJ / Afp

– Har nye bevis

Skattejegerne Piotr Koper og Andreas Richter gir seg imidlertid ikke, og hevder de har funnet flere bevis for at toget eksisterer, skriver The Guardian.

– Vi mener fortsatt at toget finnes. Forskernes målinger er annerledes enn våre fordi de har brukt andre metoder, sa Koper på en felles pressekonferanse i Wałbrzych.

Koper opplyser at han overleverte nye bevis i en forseglet konvolutt til myndighetene i forrige uke, og at dette skal undersøkes av eksperter.

Piotr Koper og Andreas Richter

Piotr Koper og Andreas Richter nekter å gå med på at toget ikke finnes.

Foto: NATALIA DOBRYSZYCKA / Afp

Seiglivet myte

Historien om togene er en seiglivet lokal myte. Ifølge vandrehistoriene kan det være opptil tre pansrede tog lastet med gull, juveler, våpen og stjålet kunst i fjellene rundt gruvebyen Wałbrzych.

Togene med stjålne skatter skal ha kjørt fra byen Wrocław en gang mellom januar og mai 1945, på vei mot Adolf Hitlers hemmelige kommandosentral i Wałbrzych.

Det finnes ingen dokumentasjon som tyder på at togene kan befinne seg i området, men det finnes fortsatt en rekke hemmelige tunneler i fjellene, noe som har tiltrukket seg horder av skattejegere.

Koper og Richter mener toget er 92 meter langt og står i en tunnel som er åtte meter høy og mellom fem og seks meter bred.

De fastholder at de ikke er interessert i lasten om bord i toget, men skal ha bedt polske myndigheter om en finnerlønn på ti prosent.

Nå forsøker politiet å finne ut om det stemmer. De to finnerne, en polakk og en tysker, har sendt myndighetene to brev om funnet.

VIDEO: Skattejegere hevder de har funnet tog med gullskatt fra 2. verdenskrig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt