Forskere oppdaget enorme mengder diamanter under jordas overflate

Dypt inne i planeten vår har forskere oppdaget flerfoldige billioner tonn diamanter.

Diamanter

DIAMANTER: Diamantene ligger flere hundre kilometer under bakken, dypere enn det tidligere har blitt boret etter de dyrebare steinene.

Foto: Jack Guez / AFP

I en ny studie, hvor forskere med ulike fagbakgrunner har samarbeidet og benyttet seg av seismisk teknologi, kommer det frem at så mye som over én billiard tonn med diamanter ligger gjemt dypt under jordas overflate, skriver CNN.

Til tross for diamantens rykte som en sjelden og verdifull edelsten, er den kanskje ikke like sjelden som man lenge har trodd.

Ifølge forskerne, som kommer fra blant annet Massachusetts Institute of Technology (MIT), er diamanter rundt tusen ganger vanligere enn først anslått.

Langt under bakken

Lesedi La Rona

LESEDI LA RONA: En modell poserer med den uslepne diamanten Lesedi La Rona under en auksjon på Sotheby's i London.

Foto: Ben Stansall / AFP

Diamantene ligger imidlertid rundt 160 kilometer under bakken, dypere enn det tidligere har vært boret etter de dyrebare steinene.

– Vi får ikke tak i dem, men fortsatt er det mye mer diamanter enn vi trodde, sier Dr. Ulrich Faul, en av forskerne som har deltatt i studien, ifølge The Independent.

Forskningen er publisert i tidsskriftet Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Kartla sammensetning

Det var seismisk data fra jordskjelv og tsunamier som fikk forskerne på sporet av diamantene.

Disse rystelsene i planeten skaper enorme lydbølger, som kan brukes til å lage et bilde av hvordan jorda ser ut på innsiden. Blant annet kan man finne ut hva slags massesammensetning jorda består av.

Diamanter blir dannet ved stort trykk under bakken. Vanligvis bringes edelstenene opp til jordoverflaten gjennom vulkanske eksplosjonsrør som blir kalt «Diamond pipes» eller diamantrør på norsk.

I Norge er det påvist diamanter flere steder. Den største på 2,7 millimeter ble funnet i elvegrusen i Pasvikelva i Finnmark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt