NRK Meny
Normal

Forskere oppsøker terrorister

Danske forskere vil forklare hvorfor noen unge muslimer blir terrorister. Prosjektet skal være det første av sitt slag i verden.

Politi i Danmark under antiterroraksjonen i København i natt.

Dansk politi under en terroraksjon i København tidligere i måneden. Nå skal penger fra regjeringens handlingsplan mot terrorisme brukes til å snakke med terroristene.

Foto: Lars Nyboll / AP

Det er Dansk Institut for Internationale studier (DIIS) som står bak prosjektet som det er bevilget ti milioner danske kroner til, og som seniorforsker Anja Dalgaard-Nielsen skal lede. 

SE: HVA ER DIIS?

- For å bli klokere, må man ut i felten. Vi må blant annet snakke med dem i fengslene. Det sier seg selv at det kan være vanskelig, og kanskje til og med farlig, men er rede til å starte, og om vi lykkes, blir vi banebrytende, mener hun.

Både hjemme og ute i Europa

Det har tidligere ikke lyktes forskerne å få terroristene til å snakke fritt, men nå håper de å kunne bryte isen, fastslår DR Nyheder.

- Vårt håp om å oppnå tillit, bygger på at vi verken kommer med noen politisk dagsorden eller for å anklage terroristene.

Satt på spissen er vi likeglade med om de holder på å planlegge et terroranghrep. Vi er interesser i hva som har fått dem til å gjøre det, sier Anja Dalgaard-Nielsen.

Forskerne vil snakke med terrorister både hjemme og ute i Europa, og prosjektet har en tidsramme på tre år  -  en tid de kan trenge.

- Vil ta tid

Terrorforskereren Magnus Ranstorp fra det svenske Forsvarsakademi, som er blant rådgiverne til prosjektet, advarer nemliog om at prosjekt vil ta tid.

Det vil bli svært tidkrevende. Det er vanskelig å komme tett innpå potensielle terrorister eller folk som er dømt for terror, fastslår han.

Verken Dalgaard Nielsen eller jeg kan gå inn i miljøene. Det må  folk som har samme etniske eller religiøse bakgrunn og forstår terroristenes språk, mener han.

Bevilgningen på ti millioner kommer fra regjeringens handlingsplan for å bekjempe terrorisme.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt