Forskere har funnet korallrev høyere enn Empire State Building

Korallrevet i Great Barrier Reef er det første av sitt slag som er oppdaget på 120 år, ifølge de australske forskerne.

Great Barrier Reef

Bilde av funnet til Schmidt Ocean Group.

Foto: Schmidt Ocean Institute

Australske forskere ved den ideelle organisasjonen Schmidt Ocean Institute melder at de har funnet det første frittstående korallrevet i Great Barrier Reef på 120 år.

Revet er over 500 meter høyt, og rager dermed høyere enn New Yorks landemerke Empire State Building.

– Det uventede funnet bekrefter at vi fortsetter å finne ukjente strukturer og arter i havet. Kunnskapen vår om hva som finnes i havet har lenge vært for begrenset, sier Wendy Schmidt, som er en av grunnleggerne til Schmidt Ocean Institute.

Første funn av sitt slag på 120 år

– Vi er overrasket og glade over det vi har funnet, sier leder for forskningsteamet, Dr. Robin Beaman.

Han leder et team som ved hjelp av en undervannsrobot er i gang med å kartlegge havbunnen rundt Great Barrier Reef. Det var slik forskerne fant det nye korallrevet.

Ved tidligere ekspedisjoner har forskerne blant annet funnet opp til 30 nye fiskearter, ifølge meldingen fra organisasjonen.

Great Barrier Reef er verdens største korallrev. Det er over 2.600 kilometer langt, og kan sees fra verdensrommet.

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef sett fra lufta.

Foto: NASA

Tredje masseblekning på fem år

I 1981 ble det erklært som en del av verdensarven av Unesco. Ingen andre steder i verden har flere koraller, og 1.500 fiskearter bor i korallrevet.

Klimaendringer er en av de største truslene mot korallrev verden over. Tidligere i år skrev forskning.no at korallrevet var rammet av den femte masseblekningen på år.

Når det blir for mye lys og varme på koraller så driver algene som bor på dem fotosyntese på høygir. Da kastes algene som bor på korallene av, og korallene mister dermed sin kilde til næring.

Dette er kjent som bleking, og kan i verste fall føre til at koraller dør. Det kan også få konsekvenser for fisker som lever i revet.

Ifølge Aftenposten har halvparten av korallene i Great Barrier Reef forsvunnet i løpet av de siste 25 årene

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt