Forskere dømt etter jordskjelv i Italia

Seks forskere og en offentlig tjenestemann er dømt til seks års fengsel for å ikke ha advart befolkningen om det dødelige L´Aquila-jordskjelvet i Italia i 2009.

Jordskjelv i Italia
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Kraftig jordskjelv i Italia 6. april 2009. Byen L´Aquila ble hardest rammet.

Ifølge den italienske domstolen burde ekspertene ha visst bedre i dagene før det kommende jordskjelvet som tok livet av 309 personer i Abruzza-regionen, 6. april 2009.

– Deres hovedoppgave var å sørge for sikkerhet, og det mislyktes de med, uttalte Aldo Scimia, som mistet mora si jordskjelvet.

Et annet familiemedlem av et av ofrene, Ortense, sa til nyhetsbyrået AFP at hennes søster hadde dødd fordi «ekspertene betrygget henne om at hun kunne sove trygt hjemme den natta».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ødelagte bygninger i Aquila, Italia

Ødelagte bygninger i Aquila, Italia.

Foto: Alessandro Bianchi / REUTERS

– Slapp av, og ta et glass vin

Bernardo De Bernardinis

Seismolog Bernardo De Bernardinis ble berømt for sin uttalelse om at innbyggerne bare kunne «slappe av med et glass med vin».

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

I tillegg til fengselsstraffen idømte dommer Marco Billi de sju medlemmene av Italias beredskapskomité til å betale alle saksomkostninger og erstatning for skader fordi de mislyktes med å advare befolkningen om faren de stod overfor.

Ekspertene ble tilkalt etter en rekke mindre rystelser i ukene før det store skjelvet. Da hadde en av landets beste seismologer, Bernardo De Bernadinis, uttalt at den seismiske aktiviteten rundt L´Aquila «ikke utgjorde noen trussel».

I et forsøk på å berolige befolkningen skal seismologen også ha servert sin berømte replikk om at innbyggerne bare kunne «slappe av med et glass vin».

Ifølge aktor Fabio Picuti hadde ekspertene kommet med en situasjonsanalyse som var «ufullstendig» og «feilaktig», og som førte til at mange innbyggere forble i sine hjem under falsk trygghet.

– Minner om Middelalderen

Hjemløse innbyggere på gata i Aquila, Italia

Rundt 120.000 personer ble rammet av jordskjelvet. Tusenvis ble hjemløse.

Foto: Alessandro Bianchi / REUTERS

Forsvarer Carlo Sica mente på sin side at de sju burde frifinnes.

– De er ikke skyldig i noen ting. Jordskjelvet er ingens feil, uttalte Sica under rettssaken.

Forsvarerne har også omtalt straffeforfølgelsen som noe som stammer fra lov og rett i Middelalderen.

Dommen har ifølge nyhetsbyrået AFP vakt sinne i forskermiljøer verden over, som mener forskerne er blitt syndebukker.

Kritiske røster sier også at dommen vil føre til at eksperter i framtiden vil kvie seg for å dele sin kunnskap i frykt for å bli straffeforfulgt.

Rundt 120.000 personer ble rammet av jordskjelvet, som blant annet ødela det historiske sentrum i regionshovedstaden L’Aquila, som var blant de hardest rammede byene. Tusenvis av italienere mistet hus og hjem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt