Hopp til innhold

Forsker: – Helt vanvittig temperaturøkning i februar

Rekordhøy temperaturøkning på jorda i februar overrasker og bekymrer klimaforskere. Gjennomsnittstemperaturen ved jordoverflaten lå 1,35 grader over «normalen».

UN-CLIMATE-WARMING-WEATHER-FILES

ISEN SMELTER RASKT: Innlandsisen på Grønland smelter raskere enn forskerne fryktet på grunn av rekordhøy temperaturøkning på jorda

Foto: STEEN ULRIK JOHANNESSEN / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det er romfartsorganisasjonen NASA som har utført analysene, og dette er det største avviket for en enkeltmåned som noensinne er registrert. Den forrige rekorden ble satt i januar.

– Dette er en helt vanvittig temperaturøkning for en enkeltmåned, sier fysiker Bjørn Samset til NTB.

Nesten hele verden var varmere enn normalt, men avvikene var størst over Arktis, Sibir, deler av Nord-Amerika og den nordlige delen av Skandinavia. Her lå temperaturene mellom 5 og 10 grader over normalen – som er et gjennomsnitt fra 1950 til 1980.

– Dette får selv garvede klimaforskere til å sperre øynene opp, sier Samset, som er ansatt ved CICERO, senter for klimaforskning.

Han får støtte av klimaforsker, Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Det er dessverre ikke overraskende. Vi ser at den globale oppvarminga er i full gang og vi ser at det blir varmere. Når vi har en sterk El Niño, har vi bare venta på at rekordene vil rase inn igjen, sier Hygen.

Fjoråret var rekordvarmt, nå kan 2016 bli enda varmere, frykter forskerne.

Størst temperaturøkning på Svalbard

Svalbard peker seg ut som et område hvor temperaturen øker mest. I februar var gjennomsnittet på Svalbard 10,6 grader over normalen. Det er likevel ikke det varmeste som er målt i februar. I 2014, var temperaturen 14,5 grader over normalen, forteller Hygen.

Årsaken er at isen har trukket seg mye tilbake. Der det før var stabil vinter og kalde forhold, er det nå åpent hav og havet blir varmere. Mørkt hav absorberer mer varme enn hvit is. Dermed akselererer oppvarmingen.

Forskerne ser på Arktis som et barometer på hva som vil skje i resten av verden om temperaturene fortsetter å øke. I snitt har temperaturene i Arktis økt dobbelt så mye som i resten av verden siden førindustriell tid.

Menneskeskapt oppvarming

Hovedårsakene til temperaturhoppet antas å være menneskeskapt global oppvarming, værfenomenet El Niño og en tendens til at verdenshavene avgir mer varme til atmosfæren.

– Det er variasjoner fra år til år og måned til måned og de naturlige variasjonene er store. Men det er nærmest 100 % sikkert at menneskeskapte utslippene bidrar til temperaturøkningen, sier Hygen.

Forskere frykter virkningen av den raske oppvarmingen:

– Planeten har definitivt endret seg. Det gjør oss nervøse for innvirkningen på lang sikt, sier David Carlson, som leder avdelingen for klimaforskning ved Verdens meteorologiorganisasjon.

De fleste forskerne mener det haster å iverksette tiltak for å stoppe temperaturøkningen:

– Det krever raske og radikale omlegginger av energisystemet vårt. Hvis vi følger prognosene til Fns- klimapanel, må økningen av co₂-utslipp stoppe nå, og vi må kutte alle utslippene i løpet av de neste 50 årene, sier Hygen.

SISTE NYTT

Siste nytt