Hopp til innhold

Forsker om at Trump trekker seg fra Iran-avtalen: Kan føre til storkrig

Eksperter frykter at en retrett fra Iran-avtalen i verste fall kan føre til storkrig i Midtøsten og et isolert USA i diplomatisk krise med Europa.

U.S. President Trump announces his decision on the Iran nuclear agreement at the White House in Washington

TREKKER SEG: Trump annonserte tirsdag kveld at USA trekker seg ut av Iran-avtalen. Se hele talen her.

Tirsdag kveld annonserte Donald Trump at USA trekker seg ut av atomavtalen med Iran.

Postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen mente på forhånd at alt tydet at Trump ville trekke seg ut, og fikk rett.

– Man frykter at Iran da vil gjenoppta atomprogrammet sitt med full styrke og skape et atomvåpenkappløp i regionen med land som Saudi-Arabia. Det kan også skjerpe konflikten mellom Iran og Israel ytterligere, sa Mjelde til NRK tirsdag ettermiddag.

Hilmar Mjelde

TOSIDIG: Hilmar Mjelde mener avtalen har vært både god og dårlig for Vesten.

Foto: Universitetet i Bergen

Han sier oppfatningen i Vesten har vært at avtalen var en god måte å få Iran til å moderere sin trøblete adferd i regionen. Selv om Iran har etterlevd avtalen og sanksjonene har blitt opphevet, har ikke Iran endret regimet.

– Avtalen har ikke vært så ille som kritikerne hevder, men heller ikke så god som man hadde håpet. Iran har fulgt avtalen, men har ikke nærmet seg Vesten, sier Mjelde til NRK.

Jeg annonserer i dag at USA trekker seg fra atomavtalen, sier president Donald Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag

Bedret Irans økonomi

Trump mener avtalen var altfor økonomisk gunstig for Iran etter at de internasjonale sanksjonene ble myket opp.

Atomavtalen har ført til Iran har fått en vekst i økonomien. Økonomien til landet vokste med 12,5 prosent som et direkte resultat av innføringen av atomavtalen, ifølge The Balance.

Irans marked har blitt en del av den internasjonale økonomi, og landet har kunnet drive eksport av olje internasjonalt. Iran er verdens femte største produsent av olje, og utgjør 80 prosent av Irans eksport.

Dersom Trump trekker USA ut av avtalen og gjeninnfører sanksjonene, kan blant annet Norge oppleve at oljeprisen går opp,

I tillegg har Iran fått tilgang på mye av pengene som har vært fryst i utlandet. Dette har hjulpet til å modernisere mange av landets økonomiske sektorer, ifølge BBC.

Men for befolkningen i Iran har det likevel vært vanskelig økonomisk, blant annet på grunn av lave oljepriser. I 2017 hadde landet 10 prosent arbeidsledighet og 10 prosent inflasjon.

En annullering av avtalen kan få konsekvenser også utenfor Midtøsten, tror Mjelde.

– Det er veldig uklart om Trump vil sanksjonere europeiske allierte som handler med Iran. Dersom han i kveld velger å trekke seg helt ut av avtalen kan det bli en diplomatisk konflikt mellom USA og Europa.

USAs president Donald Trump varsler tirsdag at han trekker USA ut av den fremforhandlede atomavtalen med Iran

Usikker på konsekvensene

Midtøstenforsker Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter er usikker på om de umiddelbare konsekvensene vil bli store.

– Iran har antydet at de ikke umiddelbart vil komme med dramatiske mottrekk, men en uttrekning fra avtalen vil tilspisse forholdet mellom dem og USA. Noen mener det kan gå i retning av at Iran forsøker å sikre at forholdet til Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike opprettholdes, noe som vil gjøre USA mer isolert, sier Butenschøn til NRK.

Nils Butenschøn

USIKKER: Nils Butenschøn mener det er flere mulige konsekvenser av at USA trekker seg ut.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Butenschøn peker også på at det er stor usikkerhet i europeiske land om i hvilken grad de kan gjøre investeringer i Iran når USA trekker seg ut.

– Det er mange mulige scenarioer. Noen mener det kan gå i retning av storkrig, mens andre mener det vil gå seg til og at Trump vil se hvilke negative effekter dette får for USA, sier Butenschøn.

– Kan forpurre Nord-Korea-avtale

De siste månedene har det vært betydelig framgang i forsøket på å roe ned konfliktnivået på Korea-halvøya. Nord-Koreas leder Kim Jong-un har varslet at han vil stanse atomprøvesprenginger og rakettester. Kim annonserte nedrustingen da han besøkte Sør-Korea i forrige måned, og det er ventet at han skal møte Trump i juni.

Når Trump i mellomtiden trekker seg fra Iran-avtalen, kan det få konsekvenser for forhandlingene med Nord-Korea, tror Mjelde.

– Nord-Korea kan ta dette som et tegn på at USA ikke er til å stole på og at de går inn og ut av avtaler etter hvert som det passer dem. Trump-administrasjonen kan på sin side si at når man forhandler med USA, så må man gi mer enn det man fikk gjennom Iran-avtalen, sier Mjelde.

Forretningsmessig tilnærming

Mjelde oppsummerer Trumps misnøye med Iran-avtalen slik:

  • Avtalen var altfor økonomisk gunstig for Iran etter at de internasjonale sanksjonene ble myket opp
  • Den omfatter ikke Irans missilprogram, som flere mener er et regionalt sikkerhetsproblem
  • Avtalen påvirker ikke Irans innblanding i konflikter i regionen, som i Syria og Jemen
  • Det er kun en midlertidig avtale, og gjør ikke noe med Irans kapasitet til å gjenoppta atomprogrammet i fremtiden

– Dette er veldig typisk for hvordan Trump tilnærmer seg internasjonal politikk. Med sin forretningsbakgrunn ser han på forholdet til andre land som en handelsavtale eller en transaksjon. Dersom han tror at USA kommer økonomisk dårlig ut av en avtale, vil han enten trekke seg eller reforhandle dem, sier Mjelde.

SISTE NYTT

Siste nytt