NRK Meny
Normal

Forsker tror Kina gjør som de vil uansett

Kina vil ikke rette seg etter den internasjonale domstolen i Haag etter at kjennelsen ikke har gått i deres favør, mener Asia-forsker.

Filippinsk tallmann Raul Hernandez om dommen om Sør Kinahavet

Etter kjennelsen sa Utenriksmininster Perfecto Yasav, at Filippinene fortsetter innsatsen for å få til fredelig løsning og håndtering av tvister for å styrke fred og stabilitet i regionen.

«Filippinsk land er vårt. Kina – kom dere ut», ropte hundrevis av demonstranter utenfor det kinesiske konsulatet i den filippinske hovedstaden Manila i forkant av dagens etterlengtede avgjørelse.

De mener Kina krenker landets eksklusive økonomiske sone i Sør-Kina havet.

For tre år siden brakte Filippinene saken inn for Den faste voldgiftsdomstolen i Haag (PCA) for å få erklært Kinas territoriale krav ugyldig. I dag falt dommen; Domstolen slår fast at Kina ikke har noe historisk krav over områdene.

Nekter deltakelse

En rakett skytes opp fra et kinesisk skip i Sør-Kina-havet

MILITÆRØVELSE: I dagene før dommen i Haag-domstolen falt, holdt Kina militærøvelse i det omstridte Sør-Kina-havet.

Foto: Zha Chunming / Ap

– Kina kommer ikke til å rette seg etter kjennelsen. For landet har nektet å delta i hele domstolsbehandlingen. Dette er en tvunget voldgift som Filippinene har fått gjennomført, sier Stein Tønnesson, som er Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO.

– Men Kina ignorerer heller ikke domstolen. De har en stor kampanje gående. I dag tidlig kalte de domstolen en farse, sier Tønnesson.

Stein Tønnesson Byline

Stein Tønnesson er Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO.

Kina mener de er offeret

De siste to årene har Kina bygd en rekke kunstige øyer og militære anlegg ved øyer og holmer i havområder som også andre asiatiske land gjør krav på.

Kina hevder å ha krav på mesteparten av det ressursrike havet, deriblant øyer som ligger langt fra det kinesiske fastlandet.

Det samme gjør Filippinene, Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam. Kina baserer sine krav på kart fra 1940-tallet.

– Søksmålet vil ikke på noen måte bidra til fred og stabilitet i regionen. Vi vil ikke godta noen beslutning som påtvinges oss, sier Hong Lei, pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.

Kinesiske soldater på Woody Island

SOLDATER: Kinesiske soldater patruljerer på Woody-øya, en øy blant Paracel-øyene i Sør-Kina-havet, tidligere i år.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Det kinesiske kommunistpartiet hevder i sitt organ Folkets Dagblad at de er offeret i denne konflikten, blant annet fordi de mener USA bruker konflikten til å fremme sine interesser, siden Filippinene er alliert med USA.

Aggressivt

I det siste har Kina også opptrådt mer aggressivt. Bare noen dager før voldgiftsdomstolen i Haag kommer med sin avgjørelse, sendte kineserne en rekke krigsskip, kampfly og ubåter til Paracel-øyene.

– Vi må håpe de ikke kommer med mottiltak, hvis for eksempel Kina bygger nye anlegg i områder de tidligere har tatt fra Filippinene, kan det bli en kritisk situasjon i Sør-Kina-havet, sier Asia-forskeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt