Hopp til innhold

Terrorforsker tror ikke på overgivelse

Terrorforsker Magnus Ranstorp tror ikke «Den maskerte brigaden» vil overgi seg til algeriske myndigheter.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Terrorekspert Magnus Ranstrop sier mannen som hevder han står bak gisseldramaet, har vært involvert i så og si all bortføring av vestlige i Algerie tidligere.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Nei. Dette er personer som har lang erfaring, og de er forberedt på å ta dette i sitt eget tempo. De kommer ikke til å gi seg eller overgi seg til myndighetene. Jeg har vanskelig for å tro det med den bakgrunnen som de har, sier terrorekspert og forsker ved den svenske Forsvarshøgskolan, Magnus Ranstorp til NRK.

Det er Al Qaida-topp Mokhtar Belmokhtar som har påtatt seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie. Han er beryktet som en av de mest fryktløse jihadist-lederne i Sahara, og leder den væpnede gruppen «Den maskerte brigade»

Algerie

Al Qaida-topp, Mokhtar Belmokhtar, leder gisselaksjonen i Algerie. Han er beryktet som en av de mest fryktløse jihadist-lederne i Sahara.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Dette er en mann som har vært med ganske lenge i de militante ekstremistiske gruppene i Algerie, alt fra GIA til gruppa som senere ble GSDC, og etter det har han hatt en ganske turbulent rolle i Al Qaida i islamske Maghreb.

– Hvor nært tilknyttet er denne gruppen Al Qaida?

– Denne gruppen er nært tilknyttet Al Qaida. Det sies også at deler av hans gruppe skal være utenlandske jihadister som er involvert, men det er vanskelig å verfisiere, svarer forskeren.

Artikkelen fortsetter under videoen

Gisselsituasjonen i Algerie har uten tvil koblinger til Mali, sier, Fafo-forsker Morten Bøås til Morgennytt.

Bøås: Det er koblinger til Mali

– Involvert i de fleste kidnappinger i Algerie

Ifølge Ranstorp har Belmokhtar hatt en sterk stilling i et nettverk som smugler våpen og annet materiale i Nord-Afrika. Terroristen har etablert en base i Gao i Nordre Mali, og det finnes litt ulike fraksjoner i disse Al Qaida-relaterte grupperingene.

Den maskerte brigaden som Belmokthar leder, er et resultat av en splittelse mellom ham og ledelsen for Alquim.

– Han ville bane vei for militære aksjoner og for at han skulle kidnappe vestlige. Det har han gjort i ganske lang tid, og han har vært involvert i de fleste kidnappingshistoriene som har skjedd i nettopp Algerie. Han har et rykte på seg for å være involvert i det meste av denne kriminelle virksomhet, forteller Ranstrop.

Ifølge forskeren er Belmokthar rundt 40 år, og hevder selv at han har vært i Afghanistan i perioden 1989–90 frem til 1993 da han kom tilbake til Algerie og var med på å grunnlegge de militante islamistiske gruppene som motsatte seg de militære gruppene i Algerie.

– Han er en veldig erfaren mann som har tilegnet sitt liv til å etablere smuglingskontakter. Belmokthar beskrives ofte som at han blander sin ideologiske betydning med kriminelle virksomhet, sier Ranstorp.

Artikkelen fortsetter under videoen

De første minuttene oppleves som et sjokk, sier journalist Pål Refsdal, som selv ble holdt som gissel i Afghanistan.

Refsdal: De første timene er preget av mye usikkerhet

Krever at fanger blir satt fri

Ifølge forskeren er det helt klart at et av målene med gisselaksjone er å frigi hundre fanger som sitter i forvaring i Algerie. I tillegg har det blitt fremsatt krav om at den franske militære operasjonen i Mali skal stanses.

– Det er litt uklart om de har tenkt å forsøke å ta med seg gislene ut av gassanlegget, men selv om han lykkes med å komme av sted, kommer han nok til å begjære ganske store løsesummer. Det er en veldig usikker situasjon nå der nede, sier Ranstorp.

– Stort press på algeriske myndigheter

Ranstorp sier det er et stort internasjonalt press på algeriske myndigheter.

– Den japanske regjeringen har satt i gang et omfattende apparat for å sette et trykk for at deres gisler skal komme ut av dette, og også den amerikanske og norske regjeringen. Alle sender ned sine staber dit for å prøve påvirke forløpet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Situasjonen for gislene som blir holdt fanget i Algerie er fortsatt uavklart- ett døgn etter angrepet mot Statoils gassanlegg. Reporter: Roger Sevrin Bruland.

Japanske myndigheter bekymret

– Hvor vanskelig kan det gjøre forhandlingene at de krever at Frankrike stanser krigføringen i Mali?

– Jeg tror ikke det påvirker Frankrikes valg spesielt mye, men dette er en situasjon der alle står øye mot øye, og ingen vil vike. Det algeriske regimet har ingen interesse av å vise svakhet. De er mer kjent for å være harde enn for å gi etter, men det finnes også sterke krefter bak for å se til at man får en type løsning, sier terrorforskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt