Hopp til innhold

Forrige oppskytning gikk dårlig – nå greide russerne det

I dag sendte russerne tre mennesker opp i rommet. Forrige forsøk endte med en dramatisk redningsaksjon, så at alt skulle gå bra var ikke en selvfølge

Se oppskytinga av Sojus MS-11 som skjedde 12:31:52 norsk tid. Ni minutt etter at bakkemannskapet ved rombasen Baikonur fyrte opp 20 rakettmotorer var romfartøyet med tre mennesker om bord i riktig bane rundt jorden.

Se oppskytinga av Sojus MS-11. Ni minutt etter at bakkemannskapet fyrte opp 20 rakettmotorer var romfartøyet med tre mennesker om bord i riktig bane rundt jorda.

Klokken 12:31:52 norsk tid i dag fyrte bakkemannskapet ved rombasen Baikonur opp 20 rakettmotorer. Ni minutter senere var romfartøyet Sojus MS-11 med tre mennesker om bord i riktig bane rundt jorden. Målet er den internasjonale romstasjonen.

En russisk Sojus-rakett stiger opp fra rombasen Baikonur

STARTEN PÅ EN GOD TUR: Raketten med romfartøyet Sojus MS-11 på toppen er vei ut i rommet. Hadde ikke denne oppskytningen gått bra, kunne det ha betydd slutten for Den internasjonale romstasjonen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Det er mye som kunne gå galt med raketten og romfartøyet som begge bærer navnet Sojus. Det har det med å gå bra, russerne har brukt dette utstyret i lang, lang tid. Likevel var det i forkant bekymringer knyttet til kvalitetskontroll.

De to siste gangene russerne hadde tent rakettene i en Sojus for å sende mennesker opp i rommet, så hadde enten raketten eller romfartøyet alvorlige feil.

Hull i skroget på romfartøyet Sojuz MS-9

LAGD MED DRILL: Hullet i romfartøyet Sojus MS-9 ble forsøkt skjult av teknikerne som lagde det ved en feil.

Foto: Nasa

Hull i skroget

I juni i år gikk oppskytningen bra. Tre mennesker ble tilsynelatende trygt levert til romstasjonen med fartøyet Sojus MS-9. Først i ettertid ble det klart at turen kunne ha gått dårlig. Etter et merkelig trykkfall i romstasjonen, ble det oppdaget et hull i det tilkoplede romfartøyet.

Hullet var tilsynelatende lagd med en drill, og forsøkt dekket til med lim. Limet løsnet plutselig, og lot deler av atmosfæren slippe ut i rommet.

Etterforskningen avdekket at en tekniker hadde lagd hullet ved en feil. Teknikeren unnlot å melde fra og forsøkte å skjule det. Sikkerhetsinspeksjonen av fartøyet før oppskytning avdekket ikke den skjulte feilen.

Astronauten David Saint-Jacques tar farvel med sønnen før avreise til rommet

VAR OPTIMIST: Den kanadiske astronauten David Saint-Jacques fikk snakket med sønnen sin i går. I dag dro Saint-Jacques og to andre romfarere til Den internasjonale romstasjonen. Sønnen vil ha se igjen først om et halvt år.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Bøyd bolt

Neste tilfelle av dårlig håndverk fikk dramatiske konsekvenser. Under oppskytning av Sojus MS-10 i oktober ble ferden avbrutt etter bare to minutter. Besetningen overlevde fordi nødraketter i romfartøyet greide å skille det vekk fra hovedraketten.

Folk på bakken kunne se at noe hadde gått veldig galt. Én av de fire hjelperakettene hadde slått inn i siden på hovedraketten og lagd et stort hull.

Besetningen på Sojuz MS-10 etter nødlandingen

NØDLANDET: Sikkerhetssystemet fungerte 11. oktober. Besetningen i Sojus MS-10 landet 19 minutter etter at rakettmotorene ble tent.

Foto: HANDOUT / Reuters

Etterforskningen viste at en bolt hadde blitt bøyd da hjelperaketten ble montert til hovedraketten. Det ble ikke oppdaget i sikkerhetskontrollen.

Den bøyde bolten sørget for at hjelperaketten ikke ble skilt vekk fra hovedraketten på riktig måte. Hullet den lagde førte til en stor lekkasje som sendte raketten ut av kurs.

Mye på spill

Dagens oppskytning var viktig ikke bare for russerne, men også for alle de andre partnerne i romstasjonsprosjektet.

Sojus-raketten er det eneste verktøyet de nå har for å kunne nå opp i rommet. Dersom den ikke virker, så må stasjonen forlates. Uten mennesker om bord, er det bare et tidsspørsmål før stasjonen må regnes som tapt.

Sojuz MS-11 og bæreraketten på vei til utskytningsplattformen

GRUNDIG SJEKKET: Bæreraketten med romfartøyet Sojus MS-11 i spissen blir fraktet til oppskytningsplattformen i Kasakhstan 1. desember.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Det lagt flere tiår med arbeid, og omtrent 150 milliarder dollar ned i romstasjonen. Etter planen skal den være i drift i minst åtte år til.

Det er ikke ventet at amerikanerne vil ha sine to nye romfartøy klare til bruk før sent neste år, og kineserne har på grunn av amerikanske lovgiving ikke mulighet til å koble seg til stasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt