Hopp til innhold

Fornyet vennskap etter 50 år

Tyskland og Frankrike feirer i dag at det er 50 år siden de inngikk sin historiske vennskapsavtale. Angela Merkel avlivet i dag ryktene om dårlig forhold mellom de to statssjefene, og skrøt av sin gode kjemi med Francois Hollande.

Francois Hollande og Angela Merkel

Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel i skjønn forening 50 år etter Elysee-traktaten.

Foto: Steffi Loos / Ap

22. januar 1963–18 år etter slutten på den andre verdenskrig–ble Elysee-traktaten mellom Tyskland og Frankrike undertegnet av daværende forbundskansler Konrad Adenauer og president Charles de Gaulle.

Vennskapsavtalen var ment å markere slutten på århundrer med fiendskap mellom de to landene, et fiendskap som hadde forårsaket så mange kriger på det europeiske kontinentet.

Nå lovet de to landene å konsultere og informere hverandre om viktige saker som omhandlet utenrikspolitikk, forsvarspolitikk og kulturpolitikk. Det ble også avtalt faste møter.

Avtalen ble også starten for Kull- og stålunionen, avtalen og handelsfellesskapet som er blitt utviklet til dagens Europeiske union.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Konrad Adenauer og Charles de Gaulle

Konrad Adenauer (t.v.) og Charles de Gaulle etter at de hadde undertegnet Elysee-traktaten.

Foto: - / Afp

Feirer hverandre i to dager

I to dager skal 50-årsjubileet markeres, i hovedsak i Berlin.

Den franske presidenten François Hollande ankom allerede i går den tyske hovedstaden, hvor han i snøkaoset ble mottatt av forbundskansler Angela Merkel.

For virkelig å markere båndene mellom de to nasjonene, holdt den franske og tyske regjeringen felles regjeringsmøte i formiddag.

Etter en felles pressekonferanse holder de hver sin tale i den tyske Forbundsdagen. Der er også 400 franske folkevalgte fra den franske nasjonalforsamlingen på plass, hvor det blir en historisk debatt med begge lands parlamentarikere.

Dagen startet med en tysk-fransk kulturfrokost i den franske ambassaden og avsluttes med en felles festkonsert i Berlins konserthus, hvor musikk av tysk-franske komponister står på programmet, inkludert Ludwig van Beethoven og Camille Saint-Saens.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Francois Hollande og Angela Merkel

François Hollande og Angela Merkel ledet sammen det historiske fransk-tyske regjeringsmøtet.

Foto: Odd Andersen / Ap

– Vi er på bølgelengde

Under pressekonferansen hadde den tyske forbundskansleren en såkalt avsløring å komme med.

– Vi har faktisk god personlig kjemi og vi arbeider godt sammen, sa Merkel om François Hollande.

Det var kjent at hun hadde et nært politisk arbeidsfellesskap til den forrige franske presidenten Nicolas Sarkozy og det vakte oppsikt da hun avslo å møte sosialisten Hollande under den franske valgkampen.

– Det er ikke ukjent at vi tilhører to forskjellige politiske familier, men når vi ser tilbake på de siste åtte månedene er jeg stolt av at Tyskland og Frankrike har klart å navigere eurosonen ut av krisen den var i. Så hvis man ser på resultatene, er det klart at vi er på bølgelengde, sa Merkel.

Begge de to lederne forsikret at selv om de ser ulikt på enkelte ting, vil de to naboene fortsatt stå sammen.

Angela Merkel og Francois Hollande

Selv om Angela Merkel hadde et nærmere politisk forhold til François Hollande forgjenger Nicolas Sarkozy, så er tonen med Hollande god.

Foto: Markus Schreiber / Ap

De er blant uenige om hvordan Europa og eurolandene best kan komme seg ut av den økonomiske krisen, fortsette med den tyskorienterte sparepolitikken eller bruke mer penger, slik den franske presidenten ønsker.

På pressekonferansen i dag sa imidlertid den tyske forbundskansleren at de to landene i mai kommer med et felles forslag om hvordan styrke eurosonen. Målet er å forsterke og stabilisere eurosamarbeidet, la den franske presidenten til.

– Vi skal være så konkrete som mulig. Hensikten er å få tilbake økonomisk vekst i Europa, samtidig som vi også må få løst problemet med budsjettet, sa Hollande og siktet til uenigheten rundt EU-budsjettet, hvor spesielt Storbritannia har satt seg på bakbeina og nekter enhver økning av pengepotten til unionen, selv til veksttiltak, og argumenterer i stedet for store kutt.

– Frankrike og Tyskland har en del av ansvaret for å løse dette, sa Hollande, vel vitende om at den britiske statsministeren skal holde sin lenge varslede EU-tale i parlamentet i morgen.

Tyskland deltok heller ikke i NATOs angrep mot det Gaddafi-styrte Libya, som Frankrike presset voldsomt på for. Det militære samarbeidet foregår stort sett innen rammen av NATO.

Når det gjelder den pågående militæroperasjonen i Mali har den tyske regjeringen meddelt den franske at de stiller to militære transportfly til disposisjon samt en million euro til humanitære formål.

– Vi vil aldri svikte vår partner, forsikret Merkel.

SISTE NYTT

Siste nytt