Søndagens vedtak i statsminister Ariel Sharons regjering innebærer dessuten at store deler av Vestbredden blir beholdt under israelsk kontroll.
– Vi ønsker velkommen den israelske regjeringens beslutning om å godkjenne statsminister Sharons delingsplan, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.
– Som vi har sagt ser vi på statsministerens plan om å trekke tilbake alle bosettingene i Gaza og noen bosettinger på Vestbredden som et modig og historisk skritt, heter det i uttalelsen fra Bush-administrasjonen.
– Vi henstiller inntrengende om at det praktiske arbeidet som må gjøres for å iverksette planen nå gjøres så raskt som mulig i Israel, heter det videre.
Klar støtte
Ariel Sharon fikk søndag klar støtte av regjeringen for sin plan. Regjeringen støttet planen i prinsippet, men vil måtte komme tilbake til planen i nye avstemninger før en eneste jødisk bosetting fjernes med makt.
Med 14 mot 7 stemmer ga regjeringen støtte til forslaget om å fjerne alle de 21 jødiske bosettingene på Gazastripen, men bare 4 av 120 bosettinger på Vestbredden, innen utgangen av 2005.
Planen fastslår også at Israel har til hensikt å beholde en del av det okkuperte området på Vestbredden for alltid. I kompromissvedtaket heter det videre at Sharon ikke skal komme med noen offentlige kunngjøringer om evakuering fra Gaza før i mars neste år. En regjeringskommisjon skal i mellomtiden utarbeide en mer detaljert plan for tilbaketrekningen.
Hvis alle de 21 bosettingene skal evakueres, innebærer det at rundt 7.500 mennesker må flytte.
Legges på is
Avgjørelsen søndag betyr i praksis at evakueringen av bosettere i Gaza – og tilbaketrekningen av de militære styrkene – blir utsatt, men Sharon har reddet koalisjonsregjeringen, mener observatører i Jerusalem.
Statsministeren måtte avskjedige to ministere fredag for å være sikker på at den utvannede versjonen av tilbaketrekkingsplanen skulle bli vedtatt.
Den planlagte tilbaketrekningen fra Gaza er ledd i en større plan som går ut på å skille den israelske og den palestinske befolkningen, blant annet ved hjelp av den omstridte muren på Vestbredden.
Beholder bosettinger
Muren strekker seg gjennom de okkuperte palestinske delene av Vestbredden. I vedtaket søndag heter det at Israel skal beholde deler av Vestbredden, der nærmere en kvart million bosettere har slått seg ned.
Sharon sa etter regjeringsmøtet søndag at regjeringens godkjennelse av tilbaketrekkingsplanen viser at Israel har tatt hånd om sin egen framtid.
Vedtaket søndag har som mål at ingen bosettinger i Gaza skal fraflyttes før mars neste år, men evakueringen skal ifølge vedtaket være avsluttet innen utgangen av 2005.
Tilbaketrekkingen skal skje i fire etapper, og hver fase skal behandles i regjeringen, noe som betyr at motstandere av israelsk tilbaketrekking fortsatt har muligheter til å stanse Sharons planer.