Hopp til innhold

Riksrettstiltalen formelt overlevert

Natt til tirsdag, norsk tid, ble riksrettstiltalen mot tidligere president Donald Trump formelt overlevert til Senatet. Trump er tiltalt for oppvigleri til opprør etter stormingen av Kongressen.

Jamie Raskin leste opp fra Riksrettstiltalen

Jamie Raskin leste opp fra Riksrettstiltalen

Ni av demokratene som har utformet tiltalepunktene gikk i prosesjon da de overleverte tiltalen til Senatet.

Representant for demokratene, Jamie Raskin leste høyt opp fra tiltalen da han var fremme ved Senatet.

– President Donald Trump satte sikkerheten til USA i fare, sa Raskin.

Representantenes hus overleverte tiltalen mot Donald Trump

Representantenes hus overleverte tiltalen mot Donald Trump i prosesjon.

Foto: Tom Brenner / Reuters

Trusler på nett

Flere Kongressmedlemmer skal ha blitt truet før den formelle overleveringen av riksrettstiltalen mot Donald Trump.

Nå forteller en anonym offentlig ansatt til nyhetsbyrået AP om trusler. De fleste er fremsatt på nett og i chattegrupper og varierer i innhold og alvor, forteller vedkommende.

Det har blant annet vært diskutert muligheten for å angripe når tiltalen bæres fra Kongressen til Senatet. Der skal representanten Jamie Raskin lese tiltalen høyt.

Demokraten Jamie Raskin

Demokraten Jamie Raskin leste opp tiltalen mot Donald Trump.

Foto: Pool / Reuters

Ifølge AP har Kongressen allerede begynt å planlegge for sikkerhetstiltak når prosessen skal begynne i februar. De frykter voldelige protester slik det man så da Kongressen ble stormet i begynnelsen av januar.

Kapitolpolitiet skal ha bedt om at soldatene som ble sendt til Washington D.C. i forbindelse med presidentinnsettelsen blir værende i byen.

I Senatet er politikere fra begge partier enige om at saken kan behandles raskt. Senatslederne er enige om at både de og Trumps advokater skal få to uker til å forberede seg.

Flere republikanere tviler

Men nå uttrykker flere og flere republikanske senatorer motvilje mot saken. Dermed kan det bli vanskelig for demokratene å samle de minst 17 republikanerne de trenger for en fellende dom.

Flere mener det er i strid med grunnloven å stille en privatperson for riksrett, mens andre argumenterer med at saken bare vil øke splittelsen blant amerikanerne. Dette er første gang en tidligere president blir stilt for riksrett.

Donald Trump

Donald Trump har vært stilt for riksrett en gang tidligere. Da ble han frikjent.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

– Jeg synes saken er dum. Jeg mener den virker mot sin hensikt. Vi har allerede et flammende bål i dette landet, og det er som å helle en masse bensin på bålet, sier Marco Rubio.

Han erkjenner likevel at Trump, som oppfordret tusener av tilhengere til å marsjere mot Kongressen for å protestere mot at valgseieren til Joe Biden ble godkjent, bærer noe av ansvaret.

Men å rote opp i det igjen ville ikke være bra for landet, mener han.

Romney kan stemme for, McConnell vet ikke

Men Mitt Romney, som har vært svært kritisk til Trump, sier at de fleste grunnlovseksperter mener en sak mot en ekspresident ikke er grunnlovsstridig.

Romney, den eneste republikanske senatoren som stemte for å dømme Trump i den første riksrettssaken i fjor, antydet overfor CNN at han kan komme til å stemme mot Trump igjen.

Han sa at «den oppviglingen som Trump anklages for, og som vi så selv, er et forhold som omfattes av riksrett. Hvis ikke, hva er da et slikt forhold?»

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har sagt at han ikke har bestemt seg for hvordan han vil stemme.

Biden opptatt med sitt

Biden selv holder seg unna riksrettssaken. Han er mest opptatt av at Trump blir fortid, og av å komme raskt i gang med å bekjempe koronaviruset og gjenopplive en stagnerende økonomi.

Bidens talskvinne Jen Psaki sier at Biden mener det er helt opp til Senatet og Kongressen å bestemme hvordan de vil stille Trump til ansvar.

SISTE NYTT

Siste nytt