Hopp til innhold

Forlenget livet til «Voyager»

Det eneste menneskeskapte romfartøyet utenfor vårt eget solsystem har fått et par års ekstra levetid etter at Nasa fikk liv i fire motorer som ikke har vært i bruk på 37 år.

Voyager 1

«Voyager 1» sender fortsatt radiosignaler til jorden.

Foto: NASA

Romsondene «Voyager» 1 og 2 har reist gjennom verdensrommet i 40 år, og levert bilder og informasjon man knapt kunne forestille seg i 1977.

I 2013 skrev «Voyager 1» historie da den forlot solsystemet vårt. Den befinner seg nå 20 milliarder kilometer unna, men har fortsatt daglig kontakt med jorden.

Denne uka trengte sonden imidlertid en justering for å få antennen til å peke riktig vei. Stillingskontrollen synger på siste verset, men sonden har fortsatt fire kurskorrigerende motorer på baksiden.

De hadde ikke vært i drift på 37 år da Nasa forsøkte å starte dem tirsdag denne uka. Etter at radiosignalene hadde reist 19 timer og 35 minutter hver vei fikk de svar: Motorene fungerte utmerket, og sonden snudde seg som planlagt.

– Stemningen var en blanding av lettelse, glede og vantro etter å ha sett disse motorene ta opp stafettpinnen som om tiden ikke hadde gått i det hele tatt, sier Todd Barber ved Nasas Jet Propulsion Laboratory i Pasadena.

NASA's Voyager

«Voyager 1» befinner seg nå drøyt 20 milliarder kilometer unna.

Foto: Ho / AFP

Studerte gamle koder

Nasa sammenligner forsøket med å starte en bil som har stått i garasjen i flere tiår.

Stillingskontrollen på sonden begynte å forfalle i 2014, og trenger mer kraft enn før for å utføre justeringene som trengs.

JPLs drivkrafteksperter fant frem den gamle, utdaterte programvaren fra 1970-tallet og studerte alle muligheter før de bestemte seg for å teste reserveløsningen, som korrigerer kursen med små støt på bare noen få millisekunder.

Ifølge prosjektleder Suzanne Dodd kan «Voyager 1» nå regne med to til tre års ekstra levetid.

Nasa vil nå teste samme system på «Voyager 2», selv om hovedmotorene på denne er i langt bedre stand.

Fortsetter ferden

Sondene har blant annet oppdaget aktive vulkaner på Jupiters måne Io, tegn til et underjordisk hav på månen Europa og studert Saturns måne Titan på nært hold.

Begge sondene vil fortsette ferden gjennom verdensrommet lenge etter at den mister kontakt med jorda.

Nasa har regnet ut at «Voyager 1» vil komme innenfor en avstand på 1,7 lysår fra det Nasa kaller en «obskur stjerne» i Ursa Minor (Lille bjørn) i år 40.272.

Om rundt 40.000 år vil «Voyager 2» ha nådd en stjerne ved navn Ross 248 i stjernebildet Andromeda. Sonden vil trolig forlate solsystemet vårt innen et par år, skriver CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt

Modellen Bella Hadid, her på rød løper på filmfestivalen i Cannes 23. mai. Hun har en sort kjole med bare ermer og v-utringing. Det mørke håret er satt opp og hun har lange øredobber med blanke steiner.

Adidas dropper Bella Hadid-reklame

Staten Israel kritiserte en Adidas-reklame med den halvt palestinske modellen Bella Hadid. Nå er hun droppet fra kampanjen.

Momen Jaber spikrer tepper på plass

Palestinere til Hamas: – Ikke bruk oss som menne­skelige skjold

Israel bomber flyktningleirer og sivile i jakten på Hamas-toppene. Palestinere som NRK har snakket med, har en beskjed til krigere som gjemmer seg blant sivile.

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.