Forlenger han byggestansen?

Verden holder pusten mens man venter på om Israels statsminister Benjamin Netanyahu tør trosse partiet og regjeringen og forlenge byggeforbudet for bosettingene på Vestbredden.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu lovet da han besøkte den israelske byen Sderot denne uken 'å bringe fred til folket'. I bakgrunnen ser man deler av Gazastripen.

Foto: David Buimovitch / Ap

Sidsel Wold
Foto: NRK

I dag går det selvpålagte byggeforbudet i bosettingene formelt ut. Hvis det ikke forlenges, har palestinernes president Mahmoud Abbas gjort det krystallklart at fredssamtalene mellom Israel og palestinerne er over.

Fortsatt byggesstans er en absolutt betingelse for fortsatt snakk. Budskapet ble gjentatt i FN i Washington i går.

Er han rede?

Israels statsminister kan bli historisk om han vil. Spørsmålet er om han er rede til å ta de avgjørende beslutningene som trengs, ifølge overrabbiner Michael Melchior.

For både regjeringen og Netanyahus parti Likud kan sprekke som følge av saken.

Michael Melchior

Michael Melchior

Foto: HEINO KALIS / REUTERS

Norske jøders sjefrabbiner gjennom mange år kjenner israelsk politikk fra innsiden. I tre perioder har han sittet i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, og han har vært minister og viseminister i flere omganger.

Selv han har ikke stor tro på de gjenopptatte samtalene mellom israelere og palestinere. Men han håper i det lengste, slik de fleste gjør.

- Jeg har ikke truffet en eneste på verken palestinsk eller israelsk side som seriøst tror det kommer noe ut av disse samtalene, sier Melchior.

- De jeg føler mangler, men som muligens kommer, er en strategisk beslutning fra Netanyahus side. Om han er villig til å gjøre det som er nødvendig for å få fred.

- Samtidig; en fullstendig oppslutning fra hele det palestinske samfunnet av Abbas sitt forsøk på å gjøre en politisk avtale med Israel. Og så lenge disse to momentene ikke er på plass, er det ikke noen mulighet for en virkelig fredsavtale, sier Melchior.

Likevel mener han at det er bedre sjanse denne gangen enn et par tidligere forsøk, fordi USA og Obama-administrasjonen har stilt seg bak med hele sin prestisje.

Mye må på plass

Selv om samtalene henger i en tynn tråd, er ikke alt svart mener overrabbineren. Men mye må på plass.

- Det er problemer på begge sider. På israelsk side har vi en regjering, som jeg personlig ikke er begeistret for, men som er den mest stabile som vi har sett i Israel på mange år. For at Netanyahu skal kaste den over bord og risikere sin politiske fremtid, må to ting skje:

- Det ene er at han selv må bli overbevist om at det er dette han vil. Jeg vet ennå ikke om han har kommet frem til den overbevisningen, som virkelig er en historisk forandring når man ser hvor Netanyahu kommer fra. Han har gått en del av veien allerede, men han har ikke steget over «Rubicon» ennå.

- Det andre er at han må vite at hvis han gjør dette, betinger det en partner som har hele det palestinske samfunnet i ryggen. Og ikke kun en tredjedel av det palestinske samfunnet.

- Spørsmålet er om det finnes en partner på den palestinske siden som vil kunne levere de innrømmelsene som er nødvendig fra den siden.

- Vi vet allerede hva avtalen er. Den har ligget der i tiår. Det gjør selvsagt forhandlingene enklere. Men hvis ikke disse faktorene er på plass, blir det ingenting. sier Michael Melchior.

Har gått en lang vei

Statsminister Benjamin Netanyahu har allerede gått en lang vei. Likud-partiet han er leder for har alltid vært for et «stor-Israel» og mot en palestinsk stat.

Da Netanyahu tok i imot palestinernes president Mahmoud Abbas forleden, var et palestinsk flagg satt opp ved siden av det israelske. Det var en symbolsk milepæl i alle fall.

- Det nye er at Netanyahu har akseptert det han har vært 100 prosent imot, og som han har bygget hele sin politiske karriere på. Nemlig en løsning med to stater for to folk her i Midtøsten, sier Melchior.

- Spørsmålet er om han egentlig har krysset «Rubicon'et» Israel er nødt til å krysse og at han vet hva dette vil bety: Å få en palestinsk stat som skal leve i fred og sikkerhet og fremtid ved siden av staten Israel. Konsekvensen blir at man ikke lenger kan utvide og bygge nye bosettinger i det som skal bli den palestinske staten, sier Melchior.

Han mener det fortsatt gjenstår litt før denne forståelsen er sunket virkelig inn hos det israelske lederskapet.

- Men Netanyahu er sterk nok, hvis han når denne konklusjonen, å få med seg offentligheten og sikre seg den nødvendige politiske støtten - selv om det betyr at regjeringen må endres og at partiet Likud vil sprekke, slik det skjedde da Ariel Sharon bestemte seg for å trekke Israel ut fra Gaza, sier den norske overrabbineren.

Ingen vet hva Netanyahu tenker

Kong Abdullah av Jordan, som også deltar i de USA-ledede samtalene, har advart om at hvis Israel gjenopptar bosettingsbyggingen og samtalene dermed bryter sammen, kan dette utløse en ny krig mellom skuffede palestinere og Israel, en ny intifada.

Og i dag går altså byggestansforbudet ut.

Den israelske militærsjefen mener at så få tror på samtalene i utgangspunktet at en ny palestinsk intifada ikke er sannsynlig, kun mindre opptøyer.

Stasminister Netanyahu besøkte tidligere i uken de israelske byene Sederot og Ashkelon, som er mål for palestinske raketter fra Gaza. Der lovet han at han skal bringe det israelske folket fred.

Men ingen vet egentlig hva han mener. Verken vanlige israelere eller ministrer i Netanyahus egen regjering, aner hvor Netanyahu har tenkt å lede land og folk.

- Folk burde egentlig kreve å vite hva Netanyahu mener. Samtidig aksepterer vanlige israelere det ekspertene sier: at det foreløpig ikke finnes et samlet palestinsk lederskap som kan opptre som en sterk partner overfor Netanyahu. Derfor tar folk fredssamtalene med stor ro, fordi de avgjørende beslutningene ikke kommer på en stund ennå, mener Melchior.

- Israelere stoler på at Netanyahu ivaretar landets interesser og spiller kortene sine best mulig.

- Og så lenge Netanyahu sørger for at Israel går frem noenlunde ordentlig, at han gjør det som tjener Israel best internt og at det ikke kommer til brudd med USA og den øvrige verden, så mener folket at Netanyahu for tiden er den personen som er best egnet til oppgaven, sier Michael Melchior.

Ingen vet heller om USA har en strategi etter et eventuelt brudd.

- Men det er rart om ikke den amerikanske regjeringen har tenkt på en plan B, om det hele bryter sammen, sier Melchior.

SISTE NYTT

Siste nytt