Forhatte padder blir golfhansker

Den giftige aga-padden er en trussel mot dyrelivet i Australia. Nå ender den opp som golfhansker i Japan.

Aga-padde
Foto: Mark Baker / Scanpix/AP

Aga-padden, eller cane toad som den heter på engelsk, ble utplassert i Queensland for rundt 70 år siden i et forsøk på å få bukt med biller som ødela sukkerplantasjene i landet.

Men som senere erfaringer har vist, byr det på problemer å utplassere fremmede dyrearter i Australia.

Truer dyrelivet

Aga-padder

Deler av fangsten fra fjorårets paddedag i Cairns.

Foto: Brian Cassey / Scanpix/AP

Paddene kan bli over en kilo tunge og beveger seg utrolig raskt. De kan bevege seg nesten to kilometer i løpet av en natt. Derfor dominerer de nå et område som er fem ganger større enn det de ble utplassert i tilbake i 1935.

De glupske paddene viste seg å ikke være særlig interessert i sukkerrørbiller, men heller ha en velutviklet apetitt på slanger, firfisler og fugler – mange av dem utrydningstriet.

Dyr som forsøker å spise aga-padden går en sikker død i møte når de får i seg giften fra padden, som også er kjent for å spre salmonella.

Slås i hjel

Australierne har nå tatt saken i egne hender, og 28. mars markeres den årlige «Toad Day Out» der det handler om å slå i hjel så mange padder som mulig.

Tradisjonen foregår i beste The Simpsons-stil og i fjor klarte innbyggerne i Townsend å ta livet av 5000 padder.

Golfklubber er ett av de mest populære drapsvåpnene for å ta knekken på den forhatte padden, og nå kan golftilknytningen bli enda tettere.

– Det har vist seg at det finnes et marked for golfhansker produsert av paddeskinn i Japan, sier leder for aksjonen i Cairns Lisa Ahrens til nyhetsbyrået AAP.

Parlamentsmedlemmet Shane Knuth er en av drivkreftene bak paddedagen og sier de håper å samle inn 20.000 padder i løpet av aksjonen.

Foruten golfhansker skal de døde paddene også sys om til lommebøker og brukes som gjødsel på sukkerrørsplantasjene det var meningen at de skulle redde.

SISTE NYTT

Siste nytt