NRK Meny
Normal

Forhandler om presidentposten

Myanmar kan komme til å fjerne grunnlovsparagrafen som hindrer Aung San Suu Kyi fra å bli president.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi forhandler om presidentposten i Myanmar

Foto: Aung Htet / Afp

To regjeringsvennlige TV-kanaler meldte i går at det pågår positive forhandlinger mellom landets militære leder og Aung San Suu Kyi om en mulig heving av grunnlovsbestemmelsene som hindrer henne i å bli president i Myanmar, skriver nyhetsbyrået Ap.

Grunnloven blokkerer

Aung San Suu Kyis parti vant i november 2015 det første frie valget i landet på flere tiår. Men Suu Kyi som er enke etter britiske Michael Aris og mor til to sønner med britisk pass kan i utgangspunktet ikke bli president, på grunn av en paragraf i grunnloven som utelukker en president med utenlandsk ektefelle eller barn.

Myanmar New Era Dawning

Aung San Suu Kyis parti NLD vant det første frie valget i Myanmar på flere tiår.

Foto: Gemunu Amarasinghe / Ap

I separate, men helt like nyhetsmeldinger, rapporterte i går Sky Net og Myanmars statlige TV-kanal at forhandlingene mellom Suu Kyi og landets militære leder kunne resultere i en heving av den omstridte grunnlovsbestemmelsen.

Les mer: Kan hun bli president - likevel?

– Tror dette vil løse seg

En grunnlovsendring krever to tredels flertall i Myanmars parlament. Fortsatt kontrollerer de militære 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som betyr at Aung San Suu Kyis parti ikke kan gjøre endringer i grunnloven alene.

– Jeg tror dette vil løse seg. Samtalene er positive og Aung San Suu Kyi kan komme til å bli president, sier Kyaw Htwe som er medlem av sentralkomiteen i NLD til nyhetsbyrået Ap.

Vil bli president

Aung San Suu Kyi lovet før valget at hun uansett skulle overta makten i Myanmar. Hun sa hun personlig ville utpeke den nye stats- og regjeringssjefen, og at vedkommende ville utføre sine oppgaver etter hennes instrukser. Aung San Suu Kyi har ikke avslørt hvem som er hennes kandidat og har gitt hele partiorganisasjonen forbud mot å uttale seg om dette sensitive spørsmålet.

Myanmars militære leder Thein Sein

Myanmars militære leder Thein Sein forhandler nå med Aung San Suu Kyi.

Foto: Aung Shine Oo / Ap

Les mer: Suu Kyis parti får flertall i Myanmar

Aung San Suu Kyi har lenge gjort det klart at hun ønsker å bli landets president og har bedt om at grunnloven endres.

Myanmars nasjonalforsamling har frist til 17. mars med å nominere en president og to visepresidenter, opplyser parlamentsleder Mann Win Khaing Than. Kunngjøringen innebærer en klar tidsplan for maktoverføringen fra den juntakontrollerte regjering til Aung San Suu Kyis parti.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt