Hopp til innhold

Nigeria forfølger og fengsler familiemedlemmer av Boko Haram-islamister

Allerede for ett år siden truet Boko Haram med flere bortføringer i Nigeria. Kidnappingene er trolig en reaksjon på at deres familiemedlemmer blir arrestert uten lov og dom, mener NUPI-forsker.

NIGERIA-GIRLS/ Kidnapped schoolgirls are seen at an unknown location in this still image taken from an undated video released by Boko Haram

Tidligere denne uka offentliggjorde Boko Haram en video med de bortførte jentene. Flere familier har kjent igjen sine kidnappede døtre og søstre på bildene.

Foto: REUTERS TV / Reuters

«I store deler av det nordlige Nigeria blir hundrevis av mennesker som beskyldes for å ha tilknytninger til Boko Hamam vilkårlig fengslet av JTF. Mange av disse interneres incommunicado i lange perioder uten tiltale eller dom, uten å bli fremstilt for noen domstol og uten tilgang til advokat eller familie.»

Det skriver Amnesty International i en rapport fra oktober 2013.

Verden over har Boko Haram vakt avsky med sin bortføring av skolejentene i Nigeria, i tillegg til flere andre blodige terroraksjoner i landet. De avskyelige handlingene kan ses i sammenheng med de vilkårlige fengslingene, mener forsker Morten Bøås.

– Mislykket terrorbekjempelse

Morten Bøås, forskningssjef FAFO

Morten Bøås understreker at han ikke forsøker å unnskylde det Boko Haram gjør.

Foto: NRK

I dag er det en måned siden flere hundre jenter på en kostskole nord i Nigeria ble bortført. Noen av dem klarte å rømme, men fremdeles er flere enn 200 savnet. Den islamistiske organisasjonen Boko Haram har truet med å selge jentene, og sier nå at de vil bytte dem mot fanger som sitter arrestert i landets fengsler.

– Dette er på ingen måte noen unnskyldning for det Boko Haram gjør, men kan bidra til å forklare noen av handlingene til terrorgruppen. Slik hardhendt behandling er mislykket terrorbekjempelse som bare fører til mer terror, sier NUPI-forsker Morten Bøås til NRK.

Han forteller at myndighetene i Nigeria for et års tid siden begynte å arrestere ikke bare mistenkte Boko Haram-medlemmer, men også mødrene og søstrene til folk man mener kan ha hatt kontakt med organisasjonen.

Kvalt av mangel på luft

Ifølge Amnesty International har flere hundre mennesker mistet livet i landets fengsler blant annet av mangel på surstoff fordi fengslene er overfylt.

Bare i løpet av første halvår i 2013 skal flere enn 950 personer ha dødd i fangenskap, heter det i rapporten. De fleste skal ha dødd i fengsler som hæren benytter for å arrestere mennesker som er mistenkt for å være medlemmer av, eller å ha tilknytning til, den væpnede islamske gruppen Boko Haram.

«Ifølge tidligere fanger som Amnesty International har intervjuet, dør folk nesten daglig (..) av mangel på luft, av ulike skader de pådrar seg som følge av at fengslene er overbefolket, eller av sult. Enkelte av fangene har også omkommet av skadene de har fått etter å ha blitt banket opp, og som følge av mangelfull medisinsk tilsyn og behandling», heter det i rapporten.

Lucy Freeman, Amnesty International

Lucy Freeman, Amnesty International

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

– Dette sjokkerende høye antallet krever umiddelbare tiltak fra regjeringens side, sa Lucy Freeman, i Amnesty Internationals Afrika-program da rapporten ble lagt fram.

«Vi skal ta deres mødre og søstre»

Den norske NUPI-forskeren forteller at Boko Haram i en video har truet med å bortføre nigerianske mødre og søstre som en motreaksjon på myndighetenes arrestasjoner.

– Gruppens syn på situasjonen er i landet er også trolig avgjørende her. Boko Haram mener at de muslimene som ikke gjør aktiv motstand mot myndighetene, er å regne som medløpere. Så da sier de «dere har latt staten ta våre mødre og søstre, nå skal vi ta deres».

Bøås sier det har vært gjort forsøk på utvekslinger, og at det er mye som tyder på at i alle fall én arrestert hustru av et Boko Haram-medlem har vært byttet mot gisler. Men dette er opplysninger som det er vanskelig å få bekreftet.

– Igjen: Dette er ingen unnskyldning, men kan forklare hvorfor Boko Haram gjør det de gjør, understreker han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nattevåk i Lagos

I Nigerias største by, Lagos, holdt folk nattevåk, natt til den 15.mai for å markere at det er en måned siden jentene ble bortført.

Foto: AKINTUNDE AKINLEYE / Reuters

– Kanskje for å skaffe koner

Boko Haram betyr «Vestlig utdanning er synd», og Bøås understreker også at gruppen angriper skoler for å bringe utdanningsinstitusjoner i kne.

– De vil stanse undervisning, dette kan være en hevnaksjon mot nigerianske myndigheter, og det kan også være et ønske om å skaffe nye koner til unge krigere, sier han.

Mark Simmonds (t.v.) og Goodluck Jonathan.

Den britiske Afrikaministeren Mark Simmonds møtte i går Nigerias president Goodluck Jonathan.

Foto: WOLE EMMANUEL / Afp

Ifølge Bøås er Boko Haram-medlemmene taktisk dyktige og tilpasningsdyktige når rammevilkårene endres.

– Jeg tror ikke de hadde sett for seg hvor stor denne aksjonen ville bli og hvor kraftige reaksjonene ville bli. Men når det har blitt slik og det er presidentvalg i Nigeria neste år, så øker nok dette muligheten for å få gjennomført en utveksling av fanger, mener han.

Har sagt nei

President Jonathan Goodluck har sagt at det ikke er aktuelt å utveksle fanger mot skolejentene, men representanter for regjeringen skal være villige til å diskutere med gruppen, ifølge den britiske Afrikaministeren Mark Simmonds.

– Presidenten gjorde det klart at regjeringen vil ha en dialog for å finne en løsning, sa Simmonds etter samtaler med Goodluck onsdag.

Frankrikes president François Hollande har invitert representanter fra USA og Storbritannia til et møte om den nigerianske terrorgruppa. Møtet skal holdes på lørdag i Paris.SISTE NYTT

Siste nytt