Forfølgelse av kristne øker, ifølge rapport

Anslagsvis 245 millioner kristne forfølges over hele verden, ifølge den årlige oversikten fra den kristne organisasjonen «Åpne Dører».

Julemesse i Mosul i Irak

Katolske kristne i byen Qaraqosh 30 km fra Mosul i Irak kunne 1. juledag 2018 gå til julemesse for første gang etter at IS var slått tilbake i området.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Nord-Korea ligger øverst på listen over de 50 landene hvor det er farligst å leve som kristen. Det anslås at mellom 200.000 og 400.000 kristne befinner seg i arbeidsleirer, ifølge World Watch List.

Listen som viser at forfølgelsen av kristne øker, presenteres onsdag på NLA Høgskolen i Bergen, der også Raftostiftelsen og Den norske Helsingforskomiteen deltar.

I tillegg til Nord-Korea er det ti andre land som i 2019 karakteriseres å ha et «ekstremt» nivå av forfølgelse. Organisasjonen opplyser at den statlige kontrollen øker i mange deler av verden.

Økt kontroll

Et eksempel er Kina, der nye lover for religiøs virksomhet trådte i kraft ved årsskiftet i 2018. Kristendommen er i vekst i Kina, men det er også kontrollbehovet til myndighetene i landet.

Ifølge «Åpne Dører» merkes en ultranasjonalistisk trend der minoriteter ses på som forrædere og presses til å forlate sin tro. De viser til India, og mener regjeringen der fremmer det de karakteriserer som et hindufundamentalistisk syn.

I Nigeria ble over 3700 kristne drept i 2018, det er nesten dobbelt så mange som året før. Landet er rammet av den største delen av rapporterte drap dokumentert i rapporten.

Les også: Skal sendes tilbake til et av verdens farligste land for kristne

SISTE NYTT

Siste nytt