Hopp til innhold

Forferdelige lidelser på vei til slakteriet

Uten vann og i stekende hete blir kyrne stående i dagevis i bilene. Noen dør og blir liggende i skitt på gulvet. – Et helvete, sier en svensk veterinær om dyretransporten fra EU til Tyrkia. (NRK gjør oppmerksom på sterke bilder i videoen.)

Dyretransport EU-Tyrkia

Det blir gjort keisersnitt på ei kyr som har en dødfødt kalv. Etterpå blir hun slaktet.

Johan Beck-Friis, veterinær

– Det er fullstendig forferdelige og grusomme bilder, sier veterinær Johan Beck-Friis.

Foto: SVT

På grensen mellom Tyrkia og Bulgaria sto 85 vogntog fulle av kyr som skulle inn til halal-slakt i Tyrkia en dag i slutten av juni. Noen bilene hadde allerede kjørt 400 mil da de var kommet hit.

– Det er rene helvetes-forhold, sier veterinær Johan Beck-Friis om det han ser til Sveriges Television.

Han sier dyrene står i bilene uten ventilasjon. Det er for lavt under taket og ingen lufting. Dyrene slikker desperat på stålkonstruksjonen for å få i seg litt fukt fra kondensen. I andre biler er det system for vanntilførsel, men de er ikke tilpasset kyr og er ofte skitne og tette.

– Bilene kan bli stående i dager, kanskje flere uker, mens sjåføren venter på å få papirene sine i orden. Og på denne tiden av året kan det være opptil 40 grader ute, sier Beck-Friis.

Ei skadd og ei død ku

Ei skadd og ei død ku ligger i en av bilene som venter på grensen.

Foto: Eyes on Animals

Lidelser og regelbrudd

Det hender at kuene kalver rett på gulvet i bilene. Filmopptak viser også døde dyr som ligger i hauger med skitt mens de andre tråkker rundt dem.

– Vi ser systematiske brudd på reglene. Titusener av dyr er påført forferdelige lidelser, sier leder Lesley Moffat i organisasjonen Eyes on Animal.

70 prosent av alle dyretransportene fra EU til Tyrkia bryter unionens forskrifter for hvordan dyr skal behandles.

Det hevde tre dyrevenorganisasjoner som i løpet av fem år har undersøkt over 350 dyretransporter. De tre er nederlandske Eyes on Animal, tyske Animal Welfare Foundation og sveitsiske Tierschutzbund.

– Keisersnitt og slakt

En død kalv blir forløst med keisersnitt. Ifølge aksjonistene insisterte importøren på at kjøttet skal leveres, så kua ble drept ved at strupen hennes ble skåret over.

– Det er forferdelige og grusomme bilder. Dette er grovt dyreplageri og dessuten brudd på flere av EUs regler for transport av dyr, sier den svenske veterinæren.

– Den dagen aksjonistene filmet var det biler fra 13 forskjellige EU-land på plass. Man har ikke funnet noe land der reglene er fulgt til punkt og prikke, i alle er det overtredelser, sier Johan Beck-Friis.

Havner i europeiske kjøttdisker

Bilene kommer blant annet fra land som Estland, Nederland, Frankrike, Østerrike, Hellas og Tyskland. Siden kommer kjøttet tilbake i kjøledisker rundt i europeiske matbutikker.

Den svenske bondeorganisasjonene LRF ber forbrukerne passe på.

– Det er klart at jakten på en billig matkurv er det som driver fører til en slik håndtering. Produktene herfra kommer også fra til Sverige, så det er veldig viktig at man ser på hva det er man handler, sier David Pettersson, som er nestleder i LRF Östgötland.

Sverige har ikke eksportert dyr til Tyrkia siden 2012. Men landbruksminister Sven-Erik Bucht sier til SVT at han reagerer kraftig på bildene. Han sier han vil ta denne saken opp på det neste landbruksministermøtet i EU.

David Pettersson, nestleder LRF Östergötland

David Pettersson i bondeorganisasjonen LRF ber forbrukerne være kritiske når de handler kjøtt i butikken.

Foto: SVT

SISTE NYTT

Siste nytt