NRK Meny
Normal

Foreløpig budsjettavtale i USA

Senatet i USA har stemt for et forslag om å forskyve budsjettstupet to måneder fram i tid.

Joe Biden

Visepresident Joe Biden skal ha lykkes med å få i stand en avtale i Senatet som åpner for å skyve det såkalte budsjettstupet to måneder fram i tid.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Avtalen ble inngått mellom visepresident Joe Biden og republikanernes majoritetsleder Mitch McConnell, og Biden jobbet sent mandag kveld med å få de øvrige demokratene i Senatet med på laget.

– Godt nyttår. Hadde dere trodd at vi ville være her på nyttårsaften, sa Biden til journalister sent mandag kveld amerikansk tid.

Like etter klokka 08.15 norsk tid var Senatet ferdig med å stemme over forslaget om utsettelse.

Forslaget skal nå videre til Representantenes hus hvor det skal stemmes over innen onsdag, ifølge AP.

I avtalen ligger det at personer med en inntekt på 450.000 dollar og oppover får økt beskatning, mens de rundt 100 millioner husstandene som tjener mindre enn 250.000 dollar i året blir forskånet fra dette, ifølge Washington Post.

Utsettelsen må imidlertid finansieres, og ifølge en kilde CNN har snakket med i Det demokratiske partiet, gjøres dette gjennom likt fordelte nedskjæringer i offentlige utgifter og skatteøkninger.

Hevdet å være nær avtale

Dermed får USA tid på seg til utgangen av februar med å bli enige om en avtale som forhindrer en potensiell ny finanskrise.

President Barack Obama ble tidligere mandag møtt med applaus og jubel i Det hvite hus da han kom med nye oppdateringer fra de kritiske budsjettforhandlingene i Washington.

– En avtale er innen rekkevidde, men den er fortsatt ikke ferdig, sa Obama til oppmøtte tilhengere på nyttårsaften i Washington.

Men da fristen gikk ut ved midnatt var partene ennå ikke kommet til enighet.

Vi investerer i middelklassen

I en uttalelse fra Det hvite hus uttrykker president Barack Obama glede over å ha nådd en midlertidig løsning.

– Selv om verken Demokratene eller Republikanerne fikk alt de ønsket seg, er det til beste for landet at Representantenes hus nå vedtar forslaget uten forsinkelser, sier presidenten.

– Avtalen vil beskytte 98 prosent av amerikanerne og 97 prosent av småbedriftene mot skatteøkning.

Republikansk skattevegring

Dersom det ikke foreligger enighet om neste års budsjett ved årsskiftet, har Kongressen tidligere vedtatt at det automatisk skal kuttes drøyt 600 milliarder kroner i statsbudsjettet, samtidig som det innføres skatteøkning for de rikeste.

Stridens kjerne ligger i stor grad i at de to sidene definerer landets rikeste på ulike måter.

Mens president Barack Obama har lagt fram et forslag til en spareplan som går ut på å heve skattene til de som tjener over 250.000 dollar i året (1,4 millioner kroner), vil de folkevalgte republikanerne ha denne grensa på 400.000 dollar, godt og vel 2,2 millioner kroner.

Republikanerne vil på sin side utelukkende redde situasjonen ved å gjennomføre dype kutt i alle budsjettposter, utenom forsvaret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt