Hopp til innhold

Dansk adoptivbarns foreldre krever foreldremyndigheten tilbake

Et etiopisk par går rettens vei for å få sin bortadopterte datter tilbake fra de danske foreldrene. En adopsjonssak i Nederland gir dem håp om medhold.

Masho, som ble adoptert til Danmark fra Etiopia

KJENT FRA DOKUMENTAR: Masho (bildet) og lillebroren Roba ble adoptert fra Etiopia til Danmark, og ble kjent gjennom den danske dokumentarfilmen «Adopsjonens Pris». Filmen skildrer jentas problemer med tilknytning og tilpasning til en helt ny hverdag etter adopsjonen.

Foto: Fridthjof Film

Danske myndigheter står overfor en situasjon uten historisk parallell i landet når de biologiske foreldrene nå vil ha gjenetablert de juridiske båndene til Masho og lillebroren Roba, melder Danmarks Radio.

Foreldrene er inspirert av en sak fra Nederland og Etiopia med den 15 år gamle adopterte jenta Betty Damoze. I februar i år ble adopsjonen hennes omstøtt, altså erklært ugyldig.

En domstol i Etiopias hovedstad Addis Abeba omstøtte adopsjonen etter at de fant det bevist at Damoze hadde vært utsatt for vold hos adoptivforeldrene i Nederland. Det har kun skjedd én gang tidligere i etiopisk historie at en adopsjon har blitt omstøtt.

Kjent fra dokumentar

Betty Demoze-saken kan nå få en dansk parallell, selv om omstendighetene er ulike. Mashos biologiske foreldre har nemlig lagt merke til den nederlandske jentas sak.

– Vi så hennes sak, og det er klart at det inspirerer oss, sier de til DR.

De biologiske foreldrene har engasjert advokat og ønsker å få en sak opp i rettsvesenet som kan ende med at adopsjonen blir omstøtt. Det som blir utslagsgivende for saken er hvis en etiopisk dommer finner det bevist at Masho har vært utsatt for misbruk, enten verbalt eller fysisk.

Masho og lillebroren Roba ble adoptert fra Etiopia til Danmark, og ble kjent gjennom den danske dokumentarfilmen «Mercy Mercy – Adopsjonens Pris». Dokumentaren, som ble vist på NRK tidligere i år og er tilgjengelig i NRKs nett-TV, skildrer jentas problemer med tilknytning etter adopsjonen.

Dokumentaren om Masho vakte sterke reaksjoner da den ble sendt i Danmark.

(Saken fortsetter under bildet)

Masho i Danmark

VANSKELIG TILPASNING: Ifølge psykologer og behandlingspersonell har Masho hatt så store vanskeligheter med å tilpasse seg den nye situasjonen i Danmark at de stilte diagnosen tilpasningsforstyrrelse.

Foto: Fridthjof Film

De biologiske foreldrene til Masho og Roba kommer fra en liten landsby i Etiopia. De fikk påvist HIV-smitte og fikk vite at de hadde kort tid igjen å leve. Lokale myndigheter og agenter for et privat barnehjem, overtalte sammen foreldrene om å adoptere bort sine to yngste barn etter at smitten var påvist, for å gi dem en trygg oppvekst. Adopsjonen skjedde i regi av den danske adopsjonsorganisasjonen DanAdopt.

De biologiske foreldre bortadopterte barna mot løfter om at de kunne holde kontakten med dem, og at de fikk lov til at følge med på hvordan det gikk i Danmark.

Store tilpasningsproblemer

Masho blir målt

ELDRE: Masho blir målt, og de nye foreldrene i Danmark finner etter hvert ut at hun er eldre enn fire år, slik det sto i adopsjonspapirene. Hun er seks, noe som er med på å gjøre tilpasningen til den nye hverdagen svært vanskelig.

Foto: Fridthjof Film

I sitt nye hjemland forsøkte Masho å finne seg til rette hos sine nye foreldre, men det gikk dårlig. Foreldrene fortalte til den danske avisen BT at de allerede etter tre uker søkte hjelp hos myndighetene, DanAdopt og en psykolog.

Løftene om at foreldrene skulle få følge med på barnas liv, ble ikke holdt.

Ifølge psykologer og behandlingspersonell har Masho hatt så store vanskeligheter med å tilpasse seg den nye situasjonen at de stilte diagnosen tilpasningsforstyrrelse.

Filmens regissør sa i november til den danske avisen BT at Masho trolig var seks år gammel og ikke knapt fire da hun kom til Danmark, slik det sto i adopsjonspapirene.

Mashos biologiske foreldre har fortalt regissøren at de løy på alderen hennes. Det gjorde de fordi de fikk vite at adopsjonen ville gå raskere hvis Masho var under fem år gammel, og fordi de ville unngå at Masho og Roba ble skilt fra hverandre. Adoptivforeldene fant ut av den reelle alderen etter legebesøk, men bestemte seg for å ikke gjøre noe med saken. Det ønsket heller ikke DanAdopt.

Et barn som blir fjernet fra sine biologiske foreldre når de er seks år gamle blir utsatt for et større traume enn et barn på fire år, fortalte psykolog Kuno Sørensen til BT.

Bor på barnehjem

Masho bor i dag i et barnehjem i Holbæk kommune, og ser adoptivforeldrene omtrent hver 14. dag. Lillebroren bor fortsatt hos adoptivforeldrene, ifølge DR.

Amnesty International mener at DanAdopt har lokket den afrikanske familien å adoptere bort barna sine. Jurist Claus Juul fra Amnesty var rystet over filmen og mente saken var en klar overtredelse av FNs Barnekonvensjon.

DanAdopt erkjenner at Masho aldri skulle ha vært adoptert bort.

Den 5. april stanset det danske Socialministeriet muligheten for å adoptere barn fra Etiopia via DanAdopt.

(Saken fortsetter under bildet)

Mashos biologiske foreldre, Sinknesh Haile Mariam (midten) og Hussen Immishu (t.h.) fra Etiopia

BLE OVERTALT: Mashos biologiske foreldre er Sinknesh Haile Mariam (midten) og Hussen Immishu (t.h.) fra Etiopia. De ble overtalt av en dansk adopsjonsorganisasjon og et etiopisk barnehjem til å adoptere bort sine to yngste barn etter at de fikk påvist HIV-smitte.

Foto: Fridthjof Film

Bekymret

– Vi vil ha kontakt med henne fordi vi er bekymret for at hun ikke har kontakt med broren sin, sa Mashos biologiske foreldre til DR tidligere i april.

Mashos biologiske far understreker overfor DR at de ikke nødvendigvis vil ha henne tilbake til Etiopia, men at de vil gjenoppta kontakten.

Den biologiske moren har fortalt DR at hun og faren er redde for at det vil være vanskelig for Masho å komme tilbake til Etiopia:

– Hun snakker ikke språket, og vi kan ikke forsørge henne slik hun har blitt vant til, men vi vil ha tilbake kontakten. Hun skal vite at vi er her og at vi elsker henne, sier Sinknesh Haile Mariam til DR.

Da Betty Demoze i Nederland fikk sin adopsjon omstøtt, banet det vei for et møte med de biologiske foreldrene. I dag har hun nær kontakt med dem via telefon, Skype og jevnlige besøk. Hun har likevel blitt boende i Nederland for å få seg en utdannelse.