Hopp til innhold

Fordømmer arrestasjoner i Hviterussland

Både Norge, USA og EU reagerer sterkt på massepågripelsene av opposisjonstilhengere i Hviterussland etter søndagens presidentvalg. EU krever løslatelse umiddelbart.

Arrestasjoner i Hviterussland

Politiet skal ha arrestert opp mot tusen demonstranter i Minsk etter presidentvalget.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Om lag 1.000 motstandere av regimet til president Aleksandr Lukasjenko er pågrepet, deriblant sju av de til sammen ni som stilte som motkandidater til Lukasjenko i presidentvalget søndag.

Norge: – Uhørt

Den norske regjeringen mener at presidentvalget i Hviterussland verken var fritt eller demokratisk og beklager det sterkt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer også voldsbruken mot demonstranter og arrestasjonene av opposisjonsledere, journalister og representanter for det sivile samfunn.

– Den brutale måten urolighetene etter valget har blitt håndtert på, er helt uakseptabel. Landets myndigheter har et særlig ansvar for å sørge for at presidentkandidatene kan utfolde sitt politiske virke uten risiko for sin personlige sikkerhet. At flere presidentkandidater skal ha blitt arrestert, er uhørt. Disse må straks bli løslatt, sier Støre i en pressemelding.

EU: Krever løslatelse

– Dette feige angrepet på forsvarsløse presidentkandidater er sjokkerende og skammelig, sier presidenten i EU-parlamentet, Jerzy Buzek.

Mandag ble det klart at EU også krever løslatelse av de fengslede motkandidatene.

USA: – Valgfusk

Vladimir Nekljajev

Presidentkandidat Vladimir Neklyaev ble sendt til sykehus etter sitt møte med opprørspoliti.

Foto: Ap

Amerikanske myndigheter sier i en uttalelse at de er svært bekymret for myndighetenes maktbruk mot opposisjonen.

Minst to av kandidatene ble banket så kraftig opp av politiet og sikkerhetsstyrkene at de er sendt til sykehus for behandling.

President Lukasjenko ble som ventet gjenvalgt med klar margin, noe opposisjonen mener skyldes utstrakt valgfusk.

– En dramatisk natt

NRKs korrespondent Hans-William Steinfeld er i Minsk, og har opplevd bråket på nært hold.

– Det har vært en svært dramatisk natt. Opposisjonspolitikere er banket opp og hovedkvarteret er knust. Det var titusener i gatene i går, sier Steinfeld.

Også utenriksmedarbeider Jan Espen Kruse kommenterer den politiske situasjonen i Hviterussland like etter valget i landet.

– Opposisjonen lever, men er ikke sterk nok til å styrte regimet, sier han.

Video Jan Espen Kruse ved radiodesken

SISTE NYTT

Siste nytt