Hopp til innhold

Fordømmer minaretforbudet i Sveits

Stormuftien i Egypt fordømmer søndagens folkeavstemning i Sveits, der flertallet stemte for å forby byggingen av minareter.

Moské med minaret

Slike tårn blir ikke lenger lov å bygge i Sveits.

Foto: VOLKER HARTMANN / Scanpix/AFP

Ali Gomaa

Stormufti Ali Gomaa.

Foto: Ben Curtis / Scanpix/AP

Ifølge det egyptiske nyhetsbyrået MENA betegner Ali Gomaa forbudet som en fornærmelse mot alle muslimer, og som et angrep på religionsfriheten.

Stormuftien er den mest fremtredende religiøse personligheten i Egypt, og er myndighetenes offisielle tolk av islamsk lov.

Gomaa oppfordrer nå muslimer i Sveits til å protestere mot forbudet ved å gå i dialog med sveitsiske myndigheter, melder AFP.

Vatikanet har også gitt sin støtte til sveitsistke biskoper som mener et forbud mot minareter i Sveits vil være et brudd på religionsfriheten, melder AFP.

Gikk mot regjeringen

Hele 57,5 prosent av befolkningen i Sveits stemte søndag for å forby byggingen av de høye tårnene ved moskeer som brukes til å kalle inn til bønn.

Les: Sveits sier ja til minaretforbud

Dette til tross for at regjeringen er motstandere av forbudet.

Sveits' justisminister Eveline Widmer-Schlumpf

Justisminister Eveline Widmer-Schlumpf.

Foto: Michael Buholzer / Scanpix/Reuters
Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti

Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti.

Foto: Carl Redhead / SCANPIX

Justisminister Eveline Widmer-Schlumpf sier forbudet viser at befolkningen frykter islamske «fundamentalisttendenser».

- Disse problemene må tas på alvor. Myndighetene mener imidlertid at forbudet mot minaretene ikke er et fornuftig virkemiddel for å motarbeide ekstremisme, sier Widmer-Schlumpf.

Det sveitsiske partiet SVP og partiet EDU, som betegnes som et kristenfundamentalistisk parti, sto bak forslaget om å forby tårnbyggingen. De ser på minaretene som et uttrykk for islamisering av landet.

Les: Vil forby minareter

Sveits har rundt 400.000 muslimer, og 200 moskeer.

Gratulerer Sveits

Flere høyreradikale partier i Europa vil ha folkeavstemninger om forbud mot minareter, tilsvarende avstemningen som ble holdt i Sveits, melder NTB.

Pia Kjærsgaard, leder for Dansk Folkeparti, har gratulert sveitserne med resultater, og sier hennes parti vil be om at det blir holdt en tilsvarende folkeavstemning i Danmark.

- Det er fint at man kan ha folkeavstemninger der folk får lov til å si sin mening, sier hun.

Forbudet i Sveits mottas også med jubel hos det høyreradikale nederlandske partiet PVV, som vil ha den samme folkeavstemningen i Nederland.

Partileder Geert Wilders sier til avisen Volkskrant at han gratulerer sveitserne, og kaller det en stor seier, skriver NTB.

Geert Wilders

Geert Wilders vil ha samme folkeavstemning i Nederland.

Foto: ED OUDENAARDEN / AFP

- Vi oppfordrer regjeringen til å holde en tilsvarende folkeavstemning i Nederland, sier Wilders.

Dersom den nederlandske regjeringen nekter å holde en folkeavstemning, vil PVV legge fram sitt eget lovforslag for nasjonalforsamlingen. Partiet har ni av totalt 150 seter i nasjonalforsamlingen.

Geert Wilders publiserte i fjor en egenprodusert film om islam, der han blant annet brukte Kurt Westergaards Muhammed-tegninger uten tillatelse.

Les: - Nederlandsk film håner islam
Les: Islam-film offentliggjort
Les: Nederland holder pusten

SISTE NYTT

Siste nytt