NRK Meny
Normal

Fordømmer ikke angrep på FN-base

FNs sikkerhetsråd fordømmer ikke Israels bombeangrep mot en FN-base tirsdag, der fire FN-observatører ble drept.

Angrep FN-base Khiam
Foto: FN / Scanpix/AP

Formuleringene i uttalelsen, som kom i kveld, er svakere enn det tidligere forslaget som ble utarbeidet av Kinas FN-delegasjon.

I uttalelsen heter det at rådet er sjokkert og dypt bekymret over det israelske angrepet mot FN-posten i den libanesiske byen Khiam.

Kinas FN-ambassadør Wang Guangya ønsket seg en fordømmelse av bombeangrepet, og han kritiserte medlemmene i rådet for å bruke altfor lang tid på å bli enig om hva som skulle stå i uttalelsen.

Tautrekking

To dager med intens tautrekking måtte til før uttalelsen var klar, og årsaken er etter alt å dømme dyp uenighet mellom USA og landene som ønsket en skarpere uttalelse. I diskusjonene motsatte USA seg ethvert forslag som inneholdt kritikk av Israel eller en fordømmelse av angrepet, ifølge FN-diplomater.

Amerikanske myndigheter har tidligere motsatt seg en internasjonal uttalelse som oppfordrer til umiddelbar våpenhvile i Libanon, og president George W. Bush advarte torsdag mot en «falsk fred» i landet som bare utsetter krigshandlingene til senere.

Et møte i Sikkerhetsrådet om det iranske atomprogrammet er blitt utsatt på ubestemt tid, tilsynelatende som et resultat av striden rundt Libanon-uttalelsen.

– Trolig overlagt

– Det dreier seg om et angrep på FNs fredsbevarende styrker. Dersom Sikkerhetsrådet ikke kan sende et kraftig politisk budskap som støtter våre folk på bakken, så tror jeg det vil være veldig vanskelig for folk å forstå, sier FN-ambassadør Wang.

De fire observatørene som ble drept i bombeangrepet tirsdag, kom fra Kina, Østerrike, Canada og Finland. FNs generalsekretær Kofi Annan har sagt at det israelske angrepet tilsynelatende ble utført med overlegg, noe Israel avviser på det sterkeste.

En presidentuttalelse fra Sikkerhetsrådet er, i motsetning til en resolusjon, ikke bindende for FNs medlemsland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt