NRK Meny
Normal

Gingrich fordømmes av Den arabiske liga

De kontroversielle uttalelsene til den amerikanske republikaneren Newt Gingrich vekker avsky, men også begeistring i Midtøsten.

Video 025ea3cc-5904-4527-ae6d-781bdae6b175.jpg

Gingrich står fast ved uttalelser om at palestinere er terrorister.

Fredag forrige uke uttalte Gingrich, som leder kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat, at det ikke fins noe palestinsk folk.

I et intervju med fjernsynsstasjonen Jewish Channel sa Gingrich at det aldri fantes noen stat som het Palestina.

– Jeg tror at vi snakker om et oppkonstruert palestinsk folk som egentlig er arabere, og som historisk sett var del av det arabiske samfunn. De hadde sjansen til å dra mange steder, og av ulike politiske grunner har de opprettholdt krigen mot Israel siden 1940-tallet. Det er tragisk, sa Gingrich.

Disse uttalelsene har satt sinnene i kok blant palestinerne og fordømmes av Den arabiske liga. En talsmann for ligaen kaller uttalelsene for rasistiske og et billig stunt for å kapre velgere, skriver nyhetsbyrået Ap.

Den israelske ministeren Uzi Landau fra det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu mener Gingrich har helt rett. Han hevder at palestinerne ikke har noe eget språk eller kultur.

Angrer ikke

I en TV-sendt debatt lørdag holdt Gingrich fast ved sine uttalelser. Han sa videre at palestinernes krav om en rett til hjemvendelse er basert på en historisk falsk historie.

– Disse menneskene er terrorister; de lærer barn om terrorisme i skolen, sa han.

Uttalelsene virker særdeles provoserende overfor det palestinske folk, som kjemper om å bli anerkjent som en selvstendig stat.

Palestinernes statsminister Salam Fayyad har bedt den amerikanske politikeren beklage de «vulgære, sårende og latterlige kommentarene». Gingrichs karakteristikker «utgjør en helt uakseptabel fordreining av en historisk sannhet», mener Fayyad, ifølge NTB.

Farlige uttalelser

Mohammed Sobeih, som representerer Den arabiske liga, mener uttalelsene er «uansvarlige» og «farlige».

– Hvis en arabisk eller palestinsk talsmann kom med en rasistisk kommentar som kun var en milliondel av det Gingrich sa, ville det blitt et voldsomt oppstyr, mener han.

Han tror uttalelsene er et billig stunt for å vinne stemmer til det kommende valget i USA. Han mener også at de kan skade amerikanske interesser.

Men selv om Gingrich meninger blir ønsket velkommen av enkelte konservative israelske politikere, er det ikke offisiell israelsk politikk.

– Uzi Landau uttalte seg på egne vegne. Regjeringen ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Gingrich fordi de er en del av den amerikanske valgkampen, sier Mark Regev, en talsmann for den israelske regjeringen.

Klar ledelse

Mitt Romney

Mitt Romney kaller Gingrich' uttalelser for brannbomber.

Foto: Reinhold Matay / Ap

Gingrich er ingen hvem som helst i amerikansk politikk. Han leder ifølge meningsmålingene kappløpet om å bli republikanernes presidentkandidat i valget neste år.

I likhet med flere andre republikanske kandidater ønsker han å styrke båndene til Israel i håp om å sikre seg støtte fra amerikanske jøder. Men hans hovedmotstander, Mitt Romney, tar avstand til Gingrich' ordbruk.

– Vi støtter det israelske folk, men vi skal ikke kaste brannbomber inn i den politiske debatten i Midtøsten, sa Romney under lørdagens debattmøte sammen med andre republikanske presidentkandidater i Des Moines i Iowa.

Ifølge den siste meningsmålingen utført av Rasmussen har Gingrich en klar ledelse på Romney. Gingrich støttes av 38 prosent av velgerne.

Hans nærmeste utfordrer, Mitt Romney, får oppslutning på 18 prosent, mens ingen av de andre kandidatene kommer over ti prosents oppslutning.

Ledelsen til Gingrich er den største noen av pepublikanerne har hatt så langt i valgkampen og har gjort den tidligere lederen for Representantenes hus selvsikker.

På meningsmålinger har Gingrich også ledet over president Obama, men den siste meningsmålingen til Rasmussen viser at 45 prosent av velgerne foretrekker Obama som president, mens 40 prosent vil ha Gingrich.

Reagan som forbilde

Under debattmøtet i Iowa lørdag kalte han Romney for en «karrierepolitiker» som ikke vet hvordan man skal løse USAs økonomiske problemer.

– Jeg tror det kan være nyttig å ha en amerikansk president med mot til å si sannheten. Som da Ronald Reagan kalte Sovjetunionen for et ondt regime, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt