NRK Meny
Normal

Palestinsk satireprogram beordret av lufta etter to år

Palestinske myndigheter har gitt ordre om at satireprogrammet «Watan ala Watar» tas av lufta fordi det latterliggjør politikere og og andre myndighetspersoner.

Watan al Watar - palestinsk satireprogram

De palestinsk skuespillerne Khaled al-Masri, Manal Awad og Imad Farajin har alle medvirket i det kontroversielle satireprogrammet Watan ala Watar.

Foto: - / AFP

«Watan ala Watar», som betyr «Landet henger i en tynn tråd», kom på lufta på palestinsk tv i 2009 og har siden den gang hisset på seg maktpersoner i de palestinske områdene med sin politiske satire.

Alt fra leger til politikere og ansatte i politiet har fått gjennomgå i sketsjeprogrammet, forteller kilder til nyhetsbyrået AFP.

– Flere klager

– Avgjørelsen kom etter klager fra presidenten i antikorrupsjons-komiteen Rafik Natsheh, fra ledelsen i legeforeningen og fra øverste hold i det palestinske politiet, sier kilden.

En av hjernene bak programmet, Imad Farajin, mener det er et slag i ansiktet til det palestinske demokratiet.

– Beslutningen bryter nasjonale regler som er beskyttet av grunnloven, sier Farajin til AFP.

– Ansvarlig for offentlig smak

"Watan ala Watar" filmer i Ramallah i 2009

Et palestinsk TV-team filmer en episode av programmet «Watan ala Watar» i Ramallah.

Foto: - / AFP

Produsentene sier at de vil adlyde avgjørelsen, men at de ønsker å utfordre beslutningen i retten.

– Riksadvokaten har gitt seg selv ansvaret for den kunstneriske produksjonen og ser seg selv ansvarlig for den offentlige smaken, noe som er meget alvorlig, sier Abed Rabbo, som selv har deltatt i programmet.

Rabbo mener folket står overfor en stor katastrofe som går ut over de mest grunnleggende friheter, dersom riksadvokaten får rett til å stanse kunstverk eller andre kreative aktiviteter.

Fortsetter med klipp på YouTube

«Watan ala Watar» blir sendt hver dag under den muslimske høytidsmåneden Ramadan, dager som står for svært høye seertall i regionen, mens det i resten av året sendes en gang i uken.

Beslutningen om å stanse programmet har sjokkert produsentene.

– Tidligere kunne vi parodiere folk med navn og ingen angrep oss for det. Men i år nevnte vi ingen navn, likevel får vi disse klagene fra leger, politi og antikorrupsjons-komiteen.

Gruppen bak programmet sier de vil fortsette å laste opp klipp til YouTube, til tross for TV-forbudet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt