Hopp til innhold

Forbyr palestinere å ta samme buss som israelere

Palestinere fra Vestbredden som pendler til jobb i Israel vil fra i dag av ikke ha lov til å ta samme buss som israelere.

Palestinske menn på buss hjem fra jobb

SEGREGERT: I 2013 ble de to første bussene øremerket palestinere satt i trafikk mellom Tel Aviv og Vestbredden. Fra i dag er det helt slutt på at palestinere og israelere reiser sammen.

Foto: Ariel Schalit / Ap

En talsmann i det israelske forsvarsdepartementet bekrefter regelendringen overfor nyhetsbyrået AFP.

– Gjennom et tre måneders prøveprosjekt vil palestinere som arbeider i Israel ikke kunne bruke de samme bussene som israelske borgere hjem fra jobb.

Palestinske arbeidsfolk blir i tillegg pålagt å returnere til Vestbredden gjennom det samme kontrollpunktet de benyttet på vei til jobb.

Lang omvei hjem

Kontrollvirksomheten for å slippe over grensa er allerede i dag en tidkrevende prosess, og menneskerettighetsgrupper anslår at palestinere fra i dag må beregne to timer ekstra reisevei sammenlignet med tidligere, skriver Haaretz.

Fram til nå kunne palestinerne bruke en israelsk bussrute som kjørte til den israelske bosettingen Ariel på Vestbredden. Nå må de i stedet gjennom kontrollpunktet ved Eyal og ta seg hjem derfra med palestinske bussruter.

Det betyr at de som har bodd nær grensen eller langs den israelske rute 5 nå må kjøre en stor omvei for å komme seg hjem fra jobb.

Fikk medhold

I flere år har israelske nybyggere og likudpolitikeren Oren Hazan ført en kampanje for å sørge for segregering på israelske busser.

Bakgrunnen var at de mente palestinske passasjerer ville utgjøre en sikkerhetsrisiko om bord. Dette har tidligere blitt avvist av den israelske hæren som mente at når de palestinske arbeiderne først hadde krysset grensen, ville de utgjøre en like stor risiko hvor enn de befant seg på israelsk område.

Men i oktober i fjor gikk forsvarsminister Moshe Ya'alon med på kravene fra bosetterne og i dag ble altså regelendringene satt ut i live.

– Du trenger ikke være sikkerhetsekspert for å innse at med 20 arabere på en buss med en jødisk sjåfør, to andre passasjerer og en bevæpnet soldat ligger ting til rette for et angrep, sier Ya'alon ifølge avisen.

– Reiste seg ikke for gravide

Haaretz viderebringer også flere andre utspill fra en høring i utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset hvor segregeringen har blitt behandlet.

Yoni Dreyer, en av bosetterne i Ariel, var rystet over at hans kone hadde opplevd manglende velvilje fra sine palestinske medpassasjerer mens hun gikk gravid. Ifølge Dreyer skal ingen ha vist initiativ til å ville reise seg og gi fra seg plassen til den vordende moren.

Forsvarsdepartementet fryktet at de ville få problemer med å overbevise Høyesterett om at tiltaket gjøres på bakgrunn av sikkerhet og ikke etnisitet, siden hæren tidligere har slått fast at det ikke er forbundet med risiko å kjøre buss i Samaria-regionen på Vestbredden. I tillegg har forslaget blitt stemplet som rasistisk.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner vil likevel prøve segregeringstiltaket for det israelske rettssystemet.

Opposisjonsleder Yitzhak Herzog skriver i et innlegg på Facebook at han oppfatter tiltaket som ydmykende for palestinerne og en skamplett for Israel og dets innbyggere.

– Dette vil bare føre til ytterligere hat mot Israel rundt om i verden, sier Herzog.

SISTE NYTT

Siste nytt