NRK Meny
Normal

Forbyr fargepatroner i håndbagasje

Fra midnatt vil fargepatroner være forbudt å ha i håndbagasje på flygninger fra Storbritannia. Det britiske innenriksdepartementet har innført forbudet etter at det ble funnet bomber i lastefly i forrige uke.

Skjult sprengstoff oppdaget på vei til USA

En fargepulverkassett som kan ha inneholdt sprengstoff, ble fredag oppdaget om bord i et transportfly i England. Pakken med fargepulverkassetten var på vei fra Jemen til en synagoge i USA.

Foto: HO / Reuters

Storbritannias statsminister David Cameron holdt i dag et hastemøte hvor det ble diskutert mulige tiltak for å sjekke pakker ombord i lastefly.

– Et av tiltakene blir å forby fargepatroner i håndbagasjen, sa innenriksminister Theresa May i Underhuset tidligere i dag.

Forbudet gjelder hvis fargepatronen veier mer enn 500 gram.

Britene har nå innstilt all frakttrafikk fra Jemen og nekter å ta imot forsendelser fra Somalia uten følge av passasjerer.

Begrunnelsen er at britene frykter at al-Qaida-grupperinger i Jemen har kontakt med «terroristgrupper» i Somalia, sier innenriksminister Theresa May. May frykter også at flyplassikkerheten i Mogadishu er for dårlig.

To mistenkelige pakker

Theresa May

Fra midnatt blir det forbudt å ha fargepatroner i håndbagasje i fly, sier den britiske innenriksministeren Theresa May. Her blir hun intervjuet av BBC.

Foto: HO / Reuters

Fredag ble det funnet to mistenkelige pakker, den ene om bord et lastefly på East Midlands-flyplassen i England og den andre i Dubai. Begge flyene var på vei fra Jemen til USA.

LES OGSÅ: Tror passasjerfly var målet

Det skjulte sprengstoffet var gjemt inne i printere. Mer enn halvparten av all pakkelast som skal til USA fraktes med passasjerfly. Begge bombene hadde vært innom passasjerfly før de ble oppdaget.

Bombene inneholdt 300 gram og 400 gram av det luktfrie eksplosivet PETN som kan være vanskelig å oppdage ved hjelp av røntgenstråler. Printerne hadde tidsinnstilte brytere som kunne se ut som en vanlig del av printernes elektronikk.

Det britiske pilotforbundet Balpa har advart i årevis om farene omkring frakt om bord i lastefly. De mener disse kan være et svakt ledd når det kommer til sikkerheten.

LES OGSÅ: Britane oversåg terrorbombe

En av bombene reiste til Dubai via Doha i Qatar om bord passasjerfly. Den andre bomben som senere ble funnet i England reiste fra Sana'a i Jemen om bord et passasjerfly, videre til Doha før den ble flyttet til lastefly på reisen til Köln i Tyskland og videre til Storbritannia.

Begge bombene var pakker adressert til synagoger i Chicago.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt