Vil sparke innenriksministeren – fire ministere trekker seg i protest

Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz vil sparke innenriksminister Herbert Kickl. Fire andre ministre fra Frihetspartiet sier de trekker seg i protest. Dermed har skandalevideoen fra Ibiza utløst full regjeringskrise.

Ny FPÖ-leder Norbert Hofer og inneriksminister Herbert Kickl

Den nye lederen av ytrehøyrepartiet FPÖ, transportminister Norbert Hofer (t.v.) advarer statsministeren om å røre innenriksminister Herbert Kickl (t.h.).

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Innenriksminister Herbert Kickl var generalsekretær i Frihetspartiet (FPÖ) i 2017, da partilederen Heinz-Christian Strache tilbød en angivelig russisk milliardær lukrative offentlige kontrakter i bytte mot politisk pengestøtte.

Strache trakk seg i helgen både som visestatsminister og FPÖ-leder som følge av avsløringene. Videoen fra sommerhuset på Ibiza har rystet både regjeringen og landet.

Nå kan altså innenriksminister Herbert Kickl måtte følge etter.

Mens fire andre –utenriksministeren, forsvarsministeren, samferdselstministeren og sosialministeren – trekker seg i solidaritet med sin partikollega, ifølge det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Kontroversiell innenriksminister

Forbundskansler Sebastian Kurz bekreftet mandag kveld at han har bedt president Alexander Van der Bellen om at Kickl må forlate regjeringen.

Kickl var partiets administrative leder da det famøse møtet i 2017 fant sted.

Ytrehøyrepartiet nekter for at de har mottatt ulovlig russisk pengestøtte i bytte mot politisk støtte, men dette skal nå undersøkes.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz

Landets forbundskansler Sebastian Kurz har fått en delikat sak å håndtere.

Foto: Michael Gruber / AP

– Det er helt åpenbart at Herbert Kickl ikke kan granske seg selv, sa forbundskansler Kurz til avisen Kurier tidligere i dag.

Innenriksminister Herbert Kickl har vært en kontroversiell politisk skikkelse, ikke minst etter at han beordret razzia av landets overvåkingspoliti.

Dette samt partiets nære forhold til Putins parti Forente Russland har ført til at vestlig etterretningspartnere kvier seg for å dele opplysninger, i frykt for at opplysningene skulle havne i Moskva.

Går hvis Kickl går

I tillegg til innenriksministeren har partiet også utenriks-, forsvars-, transport- og sosialministeren i regjeringen.

Transportminister Norbert Hofer, som måtte ta over som partileder, sa tidligere i dag at hvis Kickl går, går de andre også.

– Vi forlater regjeringskontorene dersom innenriksminister Herbert Kickl blir tvunget ut. Han har ikke gjort noe galt, sa Hofer på en pressekonferanse.

– Jeg er lei meg for at et så storartet regjeringsprosjekt så raskt er over. Jeg mener at denne regjeringen var svært populær, la han til.

Nye møter avslørt

Samtidig bringer de tyske avisene Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung nye avsløringer om Heinz-Christian Straches Russland-kontakter. De to avisene offentliggjorde skandalevideoen, som nå får så store politiske følger.

Strache og hans nærmeste medarbeider, den russisktalende Johann Gudenus, skal ha hatt flere møter med representanter for den russiske forretningsmannen som det refereres til i den seks timer lange videoen.

I dag er det lydklipp fra blant annet møter i Wien som publiseres, under tittelen «Det var ikke bare én kveld».

Samtalene dreier seg om hvordan forretningsmannen best kan gis muligheter til å investere i byggeprosjekter i Østerrike. I en etterfølgende epostutveksling diskuteres det nye møter, i London eller Moskva.

Strache var også svært kritisk til sanksjonene som EU innførte etter at Russland i 2014 annekterte Krim-halvøya. Østerrike støttet sanksjonene og visestatsministeren gikk altså imot regjeringens og EUs offisielle politikk.

Det vakte også oppsikt da den russiske presidenten Vladimir Putin dukket opp i bryllupet til utenriksminister Karin Kneissl høsten 2018.

Russlands president gjestet Østerrikes utenriksministers bryllup

Den russiske presidenten bad bruden opp til dans, da han dukket opp i bryllupet til utenriksminister Karin Kneissl. Den tidligere diplomaten Kneissl er ikke medlem av FPÖ, men ble valgt av partiet som regjeringens utenriksminister.

Nyvalg

Forbundskansler Sebastia Kurz bad i helgen president Alexander Van der Bellen erklære nyvalg. Det skulle etter planen holdes i september.

Det er foreløpig ikke klart om ministeravgangene til FPÖ vil endre på dette.

– Nok er nok, erklærte forbundskansleren.

Kurz hevdet FPÖ lenge har motarbeidet hans planer om reformer og sier at avsløringen rundt Strache var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Med vantro

EU reagerer sterkt på avsløringen i Østerrike.

– Vi ser med vantro på at lederen av et politisk parti på denne måten forhandler om tilgang til medier og institusjoner, i bytte mot pengebidrag fra utenforstående som helt åpenbart ikke har Europas beste i tankene, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Kvinnen som tilbød Strache støtte, utga seg for å være niesen til en styrtrik russisk oligark. Russiske myndigheter nekter ethvert kjennskap til henne.

– Jeg vet ikke hvem denne kvinnen er, om hun er russisk eller ikke, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til TASS.

– Dette har verken noe med Russland, den russiske presidenten eller den russiske regjeringen å gjøre, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt