Hopp til innhold

Forbudt å være fet i Japan

Japan er noe så uvanlig som et rikt land uten problemer med overvekt. Til tross for økt velstand har ikke magemålet bulet ut tilsvarende. Kostholdet er avgjørende, men det er også forbudt å være overvektig.

Yoshioka Wakako og Chino Kanna

Yoshioka Wakako og Chino Kanna har ikke mye forståelse for at folk er fete. - De ser usunne ut, sier Yoshioka.

Foto: NRK

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

Tidlig morgen på et av verdens største fiskemarkeder, Tsukiji i Tokyo, kommer det sjømat fra mange land.

Her finnes fisk og skalldyr i utallige varianter, og fiskemarkedet er et godt sted å starte for å finne ut hvorfor japanerne ikke er så tykke som oss andre.

Fisk er sunt

– 60 prosent av all mat japanere spiser er fisk og sjømat. Ungdommen vil selvsagt også ha hamburgere og slikt, men fisk er fortsatt viktigst i kostholdet vårt – også for meg, forteller restauranteier Kenji Nagase.

Han er hele tiden på jakt etter ferske råvarer.

– Vi kjøper fisk som passer til restauranten vår. Jeg handler inn både makrell, tunfisk og blekksprut.

McDonald's i Tokyo

Japan har rundt 3600 McDonald's-restauranter, det er flest i verden etter USA som topper listen med godt over 12.000 utsalg.

Foto: STRINGER/JAPAN / Reuters

Fetende mat som brød, ost og søtsaker finnes også i Japan. Men skal man ha kunder i restauranten, må de lokkes med fisk.

Lov mot overvekt

I tillegg til sunt kosthold, har man i Japan også innført en lov mot fedme.

Loven ble innført i 2008, og sier at når en kvinnes midjemål er over 90 cm, eller en manns over 85 cm, så må det legges en plan for å få dem slanke igjen.

Hvert eneste år måles japanske arbeidstakere under helsekontrollen, og det er også arbeidsplassen de er ansatt på som har ansvaret for slankingen.

Dersom man selv ikke klarer å få ned vekten i løpet av de neste tre månedene, vil man måtte motta tvungen rådgivning for å bli slankere.

Målet med loven er å få ned antallet overvektige med 25 prosent i løpet av sju år. Klarer man det, vil det innebære betydelige innsparinger i de offentlige helseutgiftene.

De har eksplodert de seineste årene på grunn av eldrebølgen i Japan. Klarer man nå å få ned vekten på gjennomsnittsjapaneren, vil det bety at færre mennesker får diabetes og andre kostholdssykdommer.

– De er usunne

Gjestene i Kenji Nagases restaurant spiser sunt, og har ikke tenkt så mye over denne slankeloven.

– Men det er viktig å hindre at folk blir for tykke, sier IT-selgeren Chino Kanna.

Under lunsjpraten på restauranten er det ikke mye forståelse for at folk er fete.

– De ser usunne ut, sier Yoshioka Wakako.

– Ja, veldig usunne, stemmer venninnen Chino Kanna i.

– Hadde jeg jobbet med tjukke folk, ville jeg tenkt at de hadde et helseproblem og kom til å bli veldig syke ganske snart, legger hun til.

Kjøkken uten oljer og melk

Kokken Nobuo Furusawa forklarer hvorfor det er sjelden at folk spiser seg fete i Japan.

– Her i landet lager folk stort sett japansk mat. Den inneholder ikke så mye olje, slik man finner blant annet i det italienske og franske kjøkken. Vi bruker heller ikke smør, melk eller andre meieriprodukter.

Han tror egentlig ikke man trenger en lov mot fedme i Japan.

– Jeg ser for meg amerikanere som spiser junkfood fra tidlig om morgenen. De blir fete, så de burde hatt regler om dette. Men jeg lurer på hvorfor vi må ha det i Japan.»

Kokken har i dag jobbet 30 år i bransjen, men slikt feires ikke med en saftig biff her i landet:

– Jeg er over 40 år nå. Kjøtt trenger jeg ikke å spise mer enn en gang hver annen uke.

SISTE NYTT

Siste nytt