NRK Meny
Normal

Forbud for antisemittisk komiker

Den kontroversielle franske standupkomikeren Dieudonne M'Bala M'Bala får ikke reise på en planlagt turne. Landets øverste forvaltningsdomstol har avgjort at Dieudonnes forestilling kan føre til opptøyer.

Franske ungdommer viser den omstridte "quenelle"-hilsenen

Franske ungdommer viser den omstridte Quenelle-hilsenen utenfor konsertsalen i Nantes.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Dieudonne M'Bala M'Bala

Dieudonne M'Bala M'Bala

Foto: Alexandre Hervaud/Flickr/CC-lisens/CC BY-NC-SA 2.0
"Kjøper billett til Dieudonne" står det på kvinnens plakat

'Kjøper billett til Dieudonne' står det på denne kvinnens plakat.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
Fransk politi utenfor Zenith konsertlokale i Nantes

Fransk politi møtte mannsterkt opp utenfor Zenith-hallen i Nantes torsdag kveld.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Forbudet kom under to timer før forestillingen skulle starte i Zenith-hallen i storbyen Nantes i det vestlige Frankrike. Der skulle komikeren Dieudonne M'bala M'bala ha innledet sin landsomfattende turne.

Rettsavgjørelsen ble møtt med både bu-rop og heiarop fra tilhengere og motstandere som ventet utenfor salen.

Dieudonne er gjentatte ganger dømt for å bryte forbudet mot rasistisk framferd, og regjeringen har stemplet han som en som oppfordrer til rasehat.

Dommerne i den øverste forvaltningsdomstolen besluttet å opprettholde et forbud som byens myndigheter tidligere hadde nedlagt, men som en lokal domstol i Nantes tidligere på dagen hadde opphevet.

Fryktet opptøyer

Advokatene til den 47 år gamle Dieudonne argumenterte med at hans ytringsfrihet var truet. Dommerne begrunnet avgjørelsen med at det forelå risiko for forstyrrelse av den offentlige ro og orden dersom forestillingen «Muren» skulle gå sin gang.

Den lokal domstolen som opphevet myndighetenes forbud mente menneskeverdet ikke var vesentlig grad truet av komikerens program.

Innenriksdepartementet anket da straks dommen inn for den øverste forvaltningsdomstolen.

Anklages for å provosere

Den franske regjeringen har i senere tid forsøkt å legge hindringer i veien for Dieudonne, som noen mener er en provokatør.

Han er tidligere dømt til å betale en bot på 65 000 euro (cirka 500 000 kroner) for å ha hisset til hat og rasistiske ytringer.

Omvendt Hitler-hilsen

Flere mener han banaliserer folkemordet på jødene under andre verdenskrig med en sang som heter «Shoananas». Han bruker også en hilsen han kaller «Quenelle», som kritikere mener er en tilslørt Hitler-hilsen.

Flere av ungdommene utenfor Zenith konsertlokale i Nantes viste Quenelle-hilsenen for fotografene som ventet utenfor på rettens avgjørelse.

Hilsenen har også spredt seg til andre arenaer, men er ikke tatt nådig imot. I England etterforskes fotballspilleren Nicolas Anelka (West Brom) av FA. Ifølge avisa The Guardian risikerer han utestengelse i ti kamper etter å ha gjort en «quenelle» etter en scoring.

– Seier for Frankrike

Innenriksminister Manuel Valls sier til nyhetsbyrået AFP at kjennelsen er en seier for Frankrikes grunnleggende verdier.

– Vi kan ikke tolerere hat mot andre, rasisme, antisemittisme eller benektelse av jødeutryddelsen. Dette er en seier for Republikken, sa Valls da kjennelsen kom.

Overhodet for den jødiske kongressen i Europa. Moshe Kantor, kalte kjennelsen «en triumf for demokratiske verdier».

– Å fjerne en plattform for hat og en scene for rasisme er i både statens og dens innbyggernes interesse, sa Kantor ifølge AFP.

Dieudonne M'bala M'bala

Dieudonne M'Bala M'Bala hilser køen utenfor konsertlokalet etter at dommen ble kjent.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt