Forblir hun Europas mektigste?

BERLIN (NRK.no): Tyskland skal velge sin nye leder – og det står mellom en kvinne og en mann: Angela Merkel og Peer Steinbrück.

Angela Merkel

Angela Merkels faste, men lavmælte lederstil har skaffet forbundskansleren stor respekt hos mange tyskere. Det samme gjør hennes beskjedne personlig stil uten trang til statussymboler.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Vi nordmenn synes vi kjenner Angela Merkel. Vi har sett henne på TV, hørt om henne og lest om henne i mange år. Hun har til og med vært flere ganger i Norge.

Som journalist og NRK-medarbeider har jeg fulgt Merkels karriere helt fra tidlig på 1990-tallet. Jeg har intervjuet henne, opplevd henne på nært hold ved en lang rekke anledninger, og jeg har snakket med mange mennesker som kjenner henne.

Alt dette til tross: Europas ledende politiker og Tysklands ubestridte leder de siste årene er fortsatt ikke lett å bli klok på.

Undervurdert «jentunge»

Da Angela Merkel overtok som Kristeligdemokratenes leder i år 2000 var det svært mange som var skeptisk til hennes politiske format.

Hun var nedsettende blitt omtalt som «Das Mädchen», «jentungen» til den mektige regjeringssjefen og partilederen Helmut Kohl, og det hang fortsatt ved henne.

Merkel selv kommenterte dette på følgende måte: «Jeg lever av å bli undervurdert».

I dag er det ingen som betviler Angela Merkels lederegenskaper, og mange fremtredende politiske kommentatorer har måtte innrømme at de tok feil av henne.

Men om de er blitt klokere på henne er en annen sak.

Landsmoder eller maktspiller?

Angela Merkel spiller på et stort politisk register. Hun er en maktens mesterspiller, som med eleganse og brutalitet har utmanøvrert alle sine politiske rivaler.

På den annen side faller hun naturlig inn i rollen som «Mor Godhjerta», hele Tysklands landsmoder. Så hvordan skal man beskrive henne?

Det eneste sikre er at Angela Merkel ikke passer inn i noen politisk sjablong. Hun er rett og slett annerledes enn alle andre europeiske og internasjonale toppledere.

Nils Diederich, som er en nestor blant tyske kommentatorer, sier det slik:

– Hun er ikke en typisk karrierepolitiker – en som alltid har drevet med politikk, og som før eller senere når toppen. Hun var tidligere fysiker, og hele hennes væremåte er, jeg hadde nær sagt naturvitenskapelig. Hun er rasjonell og pragmatisk.

«Skyr konflikt»

Men mange tyskere lar seg slett ikke fascinere av den populære kansleren.

Det kjente ukemagasinet Der Spiegel beskriver henne slik i en kommentar under valgkampen:

«Forbundskansler Merkel unngår åpen konfrontasjon der det er mulig. Hun skyr de klare ord, polariseringen og de store utspill som kan provosere. Hun smyger seg gjennom valgkampen, deler ut milde gaver til pensjonister og familier og erklærer at det egentlig ikke er noe alternativ til hennes og Kristeligdemokratenes politikk».

Men også de meste kritiske må medgi at Angela Merkel har fått en enestående stilling blant tyskerne, og Der Spiegel forklarer suksessen på følgende, noe ironiske, måte:

«Hun har for lengst fått tilnavnet «Mutti» - mamma. I begynnelsen var det litt spydig, men med tiden har det vist seg ytterst treffende. Hun er vår alles mamma, som passer vårt felles hjem Tyskland. Hun sørger for å gjøre livet så bra som mulig for oss alle, og for å holde problemene på avstand, slik en god mor skal».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Peer Steinbrück

Kanslerkandidaten for de tyske Sosialdemokratene Peer Steinbrück fremstår som langt mer sikker og brautende enn Angela Merkel og det slår ikke helt an.

Foto: Thierry Charlier / AP

Hvem er Peer?

Angela Merkels motkandidat er altså 66 år gamle Peer Steinbrück fra Det sosialdemokratiske partiet (SPD).

Han var en dyktig finansminister i Angela Merkels samlingsregjering fra 2005-2009, og han var tidligere regjeringssjef i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen.

Det er altså ingen tvil om at Peer Steinbrück er en politisk tungvekter, med stor kompetanse på det viktigste fagområdet i tysk politikk – nemlig økonomi. Han har også en lang og solid erfaring innen i sitt eget parti.

Det er derfor overraskende for mange at hans kanslerkandidatur har vært så lite vellykket.

Allerede før valgkampen kom skikkelig i gang hadde han fått tilnavnet «Pannen-Peer», eller «Flause-Peer», i tyske medier. Og tallet på flauser er etter hvert blitt så mange at jeg og andre observatører har mistet oversikten.

Som SPDs fremste representant er Steinbrück blitt kritisert for grådighet ved å ta skyhøye honorarer for å holde foredrag, han har beskyldt Angela Merkel for å være populær fordi hun er kvinne, og han har hevdet at østtyskerne er mindre egnet til å forstå internasjonal politikk enn sine vesttyske medborgere.

Ga finger’n

På toppen av det hele snublet Peer Steinbrück inn i valgkampens siste uke med et famøst bilde der han «gir finger’n» til leserne av den tyske storavisen Süddeutsche Zeitung.

Peer Steinbrück

Det omtalte bildet fra Süddeutsche Zeitung.

Foto: ALFRED STEFFEN / Afp

Bakgrunnen var riktignok den at avisen ba ham delta i en spalte som den kaller «Sagen Sie jetzt nichts»- «Ikke si noe nå», der intervjuobjektet skal svare med fakter og ansiktsuttrykk i stedet for ord.

Og da Steinbrück blir spurt om hvordan han reagerer på medieuttrykk som «Flause-Peer», «Problem-Peer» og «Peerlusconi» viser han fingeren og ser dypt forarget ut.

Hans rådgiver skal ha bedt ham nekte avisen å bruke bildet, men blitt avfeid med ordene «Det er i orden».

Det var det altså ikke, og saken bekrefter at Peer Steinbrück har dårlig evne til å forstå hva kan man kan og bør si og gjøre i det moderne mediesamfunn.

– Ikke troverdig

Og tabbene er ikke det eneste problemet som har preget Steinbrücks og SPDs valgkamp. Det har også vært vanskelig å oppnå tillit hos velgerne når det gjelder hovedsaken i valgkampen. Nemlig de stadig dårligere inntektene for landets lavtlønnede.

SPD krever minstelønn og bedre vilkår for korttidsansatte – et krav som har stor støtte hos mange tyskere.

Men partiets problem er at nettopp Peer Steinbrück var en av støttespillerne for daværende forbundskansler Gerhard Schröder da SPD-regjeringen innførte det store reformprosjektet «Agenda 2010» - en kraftig nedbygging av den tyske velferdsstaten.

– Når Steinbrück nå står på valgmøter og krever bedre kår for de lavtlønnede, så reagerer folk negativt, sier kommentatoren Nils Diederich.

– Dette er for mange velgere ikke troverdig, og derfor er det mange som ikke vil stemme på ham. Men dette er ikke i første rekke en kritikk av Steinbrück. Det er snarere en misnøye med at det ikke er overensstemmelse mellom hans og partiets linje. Velgerne finner ikke dette troverdig.

Angela Merkel og Peer Steinbrück

Hvem som vil juble høyest av Angela Merkel og Peer Steinbrück? Svaret kommer på søndag.

Foto: STAFF / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt