Hopp til innhold

Forberedte seg til ingen nytte

I dag skulle Tjostolv Moland fortelle retten i Kisangani hva han mener skjedde den skjebnesvangre dagen i mai inne i Kongos jungel. Men slik gikk det ikke.

Video nsps_upload_2009_10_15_20_42_47_4051.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

På den lille cella i sentralfengselet i Kisangani satt de to draps- og spionsiktede nordmennene og forberedte seg, blant pappesker og gamle hermetikkbokser. Rundt et blått plastbord satt de og leste gjennom dommen de hadde fått for en måned siden.

En dom de har anket og som de stiller seg veldig undrende til.

De er dømt for et drap og et drapsforsøk. De er dømt for å ha dannet et kriminelt forbund, og for å ha spionert for Norge mot Den demokratiske republikk en Kongo.

– Jeg er forberedt og ser frem til å forklare meg for retten, men jeg er forberedt på at det vil bli lange pauser, sa Moland til NRK før de to ble hentet til rettssalen.

Han skulle få rett angående pausene.

«Make over» og tørr celle

Siden den norske advokaten Morten Furuholmen kom til Kisangani, har Moland og French gjennomgått en liten «make over». Nye klær og sko er tatt med fra Norge. Skjegget er trimmet og cella er vasket. På veggene er det tegnet med kullstift. Oppunder taket har de tegnet med streker hvor mange dager de har sittet i fengsel siden de ble dømt til døden 8. september.

I et hjørne har de tegnet en galge, og skrevet med kull «in worst case».

Utenfor cella var fengselsområdet blitt til et eneste stort gjørmehull på grunn av det kraftige regnskyllet, og de andre innsatte forsøkte etter beste evne å holde seg i skjul. Moland og French sin celle var tørr, etter at viseguvernøren selv hadde satt i gang et arbeid med å tette hullene i taket.

Moland og French i bil
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Etter mange timers utsettelse ble de to hentet i en Toyota HiAce og kjørt til kulturhuset som er leid inn i forbindelse med rettssaken.

– Norge må ha egen advokat

Dagens rettssak var ikke mange minuttene gammel før man fikk de første tegnene på at Moland og French sine forberedelser var til ingen nytte. Den nyankomne advokaten som representerer Kongo ba umiddelbart om to ukers pause for å få satt seg inn i saken, dette ble riktignok avvist, men utsettelsen kom.

Hele dagen i retten gikk med til å diskutere rettsprosedyrer og hvilke dokumenter som har blitt overlevert hvem. Og ikke minst ble de pekt på, både fra aktor, dommer og fra flere av forsvarerne for de berørte partene, at Norge må være representert med en egen advokat.

Blant annet påpekte aktor Samwaka at han hadde forsøkt å overrekke saksdokumentene til en norsk diplomat som nektet å ta dem i mot. Og statens advokat fra hovedstaden Kinshasa understreket flere ganger at Norge må være representert med en egen advokat, og ikke bare en utsending.

Dette mener de dømtes advokat Morten Furuholmen viser at militærtribunalet i Kisangani bare er ute etter penger.

– Ren piratvirksomhet

– Dette er dramatisk og her kommer ikke mine klienter til å bli sluppet før erstatning er betalt. Dette er ren piratvirksomhet, sier Furuholmen etter dagens seanse i retten.

Etter en liten diskusjon rundt dommerpanelet besluttet dommer Pascal Molimba å gi advokaten fra Kinshasa frem til onsdag å forberede seg på og Norge tid til å fremskaffe en advokat.

– Det er kjedelig, men sånn er Afrika, svarte Moland om utsettelsen, før han ble ført tilbake i fengslet i den lille HiAcen sammen med French og seks vakter.

UD avviser

Utenriksdepartementet avviser imidlertid kravet om å stille med en offisiell representant i ankesaken i Kongo.

– Vi er ikke part i saken. En stat kan ikke innstevne en annen stat i en nasjonal domstol. det er i strid med folkeretten, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i kommunikasjonsenheten i UD til NTB.

Hun sier at representanter fra det offisielle Norge kun vil være til stede i rettssalen som observatører. Både de sentrale myndighetene i Kinshasa og domstolen i Kisangani er blitt overlevert en note som sier at de to nordmennene ikke var i landet på oppdrag fra Norge.

– Det har også utenriksminister Jonas Gahr Støre understreket overfor sin kongolesiske kollega, sier Imerslund.

SISTE NYTT

Siste nytt