Klar for kald krig-strategi

Det amerikanske forsvaret forbereder nå å ha fly med atombomber klar til øyeblikkelig innsats. Dette var noe de sluttet med da den kalde krigen var over.

B-52

Kommer ordren vil slike B52 bombefly ved Barksdale Air Force Base være klare til å gå på vingene i løpet av femten minutter, væpnet med atombomber.

Foto: Dr. Scott M. Lieberman / AP

Ved flybasen Barksdale i den amerikanske delstaten Louisiana arbeider nå kontraktører og bakkemannskaper med å gjøre alt klart i tilfelle ordren kommer.

Det skriver Defense One. Kilden er sjefen for det amerikanske luftforsvaret, David Goldfein.

Ordren som de venter på, vil komme fra sjefen for de strategiske luftstyrkene.

Ordren vil gjenskape et stykke kald krig.

B52 crew, Alert

Gode, gamle dager. Mannskapet på vei mot en B52 etter at alarmen har gått. Kom de seg på vingene i løpet av 15 minutter, ville de greie å unngå de sovjetiske atombombene som var på vei.

Foto: US MIL / DoD

Klare i løpet av 15 minutter

Da USA og Sovjetunionen sto mot hverandre på det kaldeste, hadde USA B52 bombefly klare ved en rekke baser.

En tredel av bombeflystyrken hadde til enhver tid alarmstatus.

Mannskapene oppholdt seg i såkalte «Mole Holes» rett ved flyene. Gikk alarmen hadde de et kvarter på seg til å få flyene i luften. Det skriver Globalsecurity.org.

Flyene var lastet med kjernefysiske våpen. Typisk hydrogenbomben B28. Fire til åtte bomber i hvert fly. B28 fantes i flere variasjoner, men bombeflyene hadde vanligvis den kraftigste utgaven med en sprengkraft på 1,1 megatonn.

Goldfien

General David Goldfein på besøk ved Barksdale Air Force Base i forrige uke. Han poengterer at ordren om å sette atombomberne i alarmstatus ennå ikke er kommet.

Foto: Airman 1st Class Stuart Bright

Bare ved Barksdale

Da Chief of Staff, US Air Force nylig var på besøk ved Barksdale snakket han om arbeidet som var i ferd med å gjennomføres der.

Oppholdsrommene for fly- og bakkemannskapene var pusset opp, og oppstillingsplassene for flyene ble gjort klare.

– Dette er for å være sikre på at vi er forberedt, sa general David Goldfein til Defense One.

– Jeg ser ikke på det som en del av planen for en spesifikk hendelse, men mer som en konsekvens av den globale situasjonen, forklarte generalen.

Han poengterer at ordren om å sette fly i alarmberedskap ennå ikke gitt.

B52 Christmas Tree, Barksdale AFB

B52 parkert på det som ble kalt Juletreet, klare til øyeblikkelig innsats ved Barksdale AfB. Mole Hole, det vil si den delvis underjordiske oppholdsbrakken er i midten av bildet.

Foto: US MIL / DoD

Sees i sammenheng med ordre fra Trump

Arbeidet ved Barksdale skjer samtidig med at det amerikanske luftforsvaret har fått tillatelse til å kalle inn flere piloter.

Fredag i forrige uke undertegnet president Donald Trump en ordre som åpner for å kalle inn 1000 piloter.

– Vi forventer at forsvarsministeren vil gi luftforsvaret tillatelse til å innkalle opp til 1000 piloter for en tjeneste som kan vare i tre år, sa talsmann i Pentagon Gary Ross, skriver Fox News.

B52 Barksdale AfB

En B52 tar av fra Barksdale Air Force Base. Ingen av bombeflyene ved basen nå står bevæpnet med atomvåpen. Det kan det bli endret på snart.

Foto: Stacia M. Willis / USAF

Ikke helt kald krig

At amerikanerne hadde skvadroner med B52 bombefly klare på bakken ble ikke regnet som det farligste under den kalde krigen.

At de hadde femten minutter på seg, avspeilet at det var tiden amerikanerne regnet med at de hadde tilgjengelig før rakettene fra Sovjetunionen kom fram under et overraskelsesangrep.

Det betyr at bombeflyene ville overleve et angrep og kunne gå til gjengjeldelsesangrep. Dette var en viktig del av MAD-strategien.

Det som ble regnet som farlig, var de titalls B52 bombefly som, væpnet med atomvåpen, til enhver tid var på vingene opp mot grensen til Sovjetunionen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt