Folket fikk tre kyss av de nygifte

De mange skuelystne på slottsplassen fikk se hele tre kyss mellom de nygifte lørdag. Selv om det startet med noen tårer, endte det i smil både hos prinsessen og hennes ektemann Chris O´Neill.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill kysser på slottsbakken

Chris O'Neill fikk ikke nok av sin kone, prinsesse Madeleine. De nygifte kysset til vill jubel på Slottsbakken.

Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB scanpix

Vilde Helljesen og Kristin Granbo i Stockholm
Foto: NRK

Christopher O´Neill kjempet for å holde tårene tilbake da han fikk se sin kommende brud skride opp kirkegulvet i Slottskyrkan lørdag ettermiddag.

Et barnekor fra Adolf Fredriks musikklasser innledet vielsen med Götlandsk brudemarsj i det bruden kom gående inn i kirken ledsaget av sin far, Kong Carl Gustaf.

Christopher O´Neill måtte kjempe for å holde tårene tilbake i det han skulle ta i mot sin kommende brud, prinsesse Madeleine.

Varme gjester i Slottskyrkan

Chris O´Neill i Slottskyrkan

Christopher O´Neill måtte kjempe for å holde tårene tilbake da han så sin blivende hustru i Slottskyrkan lørdag.

Foto: SVT

Kongen og dronningen av Sverige overværte yngstedatterens bryllup fra første rad i Slottskyrkan. Der satt også kronprinsesse Victoria med sin ektemann, prins Daniel og datteren, prinsesse Estelle. Den lille prinsessen Estelle hadde fått sin egen lille stol for anledningen. Prins Carl Philip hadde også med seg sin kjæreste, Sofia Hellqvist, men hun fikk ikke sitte sammen med kongefamilien.

En rekke kongelige gjester fra hele Europa overværte vielsen i Slottskyrkan i dag, blant dem kronprinsparene fra både Danmark og Norge, prins Guillaume og prinsesse Stéphanie av Luxemburg og prinsesse Charlene av Monaco.

Av Chris O´Neills familie var moren Eva O´Neill til stede, sammen med brudgommens halvsøstre Annalisa, Karen og Stefanie O´Neill, samt halvsøstrene Tatjana d´Abo og Natascha Abensperg und Traun med sine familier.

Da gjestene ankom Slottskyrkan i ettermiddag ble det spilt musikk komponert av familien Bernadotte, Händel, J. H. Roman og J. Stanley.

Det var en varm fornøyelse å overvære vielsen inne i Slottskyrkan. Nær alle gjester var opptatt av å vifte med bryllupsprogrammet før det hele startet.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neil gift

Chris O´Neill med sin brud i Slottskyrkan lørdag ettermiddag.

Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

Fadderbarn var blomsterbarn

Jasper D'Abo, nevø av brudgommen, samt brudens fadderbarn Chloé og Anaïs Sommerlath var blomsterbarn og kom inn i kirken like før bruden.

Slottskyrkan var under lørdagens bryllup smykket i blomster i lysegrønt, hvitt og rosa og består blant annet av pioner, syrener og liljekonvaller.

Et 50-talls blomsterdekoratører avsluttet det siste arbeidet med dekorasjonene natt til bryllupsdagen, skriver Kongehuset på sine nettsider.

Vies av biskop Lars-Göran Lönnermark

Vielsen ble ledet av biskop Lars-Göran Lönnermark og pastor Michael Bjerkhagen, som vekselvis snakket på svensk og engelsk.

Lönnermark fortalte NRK lørdag formiddag at brudeparet var godt forberedt på det som skulle komme.

LES: Biskopen forteller om vielsen

Marie Fredriksson, vokalist i Roxette, fikk innlede de musikalske innslagene under vielsen med sangen "Ännu doftar kärlek".

"I will" og "Ja"

Det har lenge hersket tvil om hva den britiskfødte Chris O´Neill ville si til sin hustru i Slottskyrkan når det kom til det viktigste øyeblikket under vielsen.

Brudeparet endte opp med å svare på hvert sitt språk da de skulle gi hverandre sitt ja lørdag. O´Neill svarte med et "I will", mens prinsessen svarte "Ja".

Deretter var det et musikalsk innslag av den svenske vokalisten Peter Jöback. Han fremførte sangen " The first time ever I saw your face".

Prinsesse Madeleine og Christopher O´Neill

Christopher O´Neill sa 'I will' til sin brud, mens prinsessen sa 'Ja'.

Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix

- Denne dagen vil bety mye for mange flere

I sin tale til brudeparet sa biskop Lönnermark at "Denne dagen flommer over av skjønnhet og glede".

"Først og fremst deler dere denne dagen med hverandre. En hel dag for et helt liv. Dette er deres store dag.

De nygifte kysset foran folkemengden på Slottsbakken

De nygifte kysset foran de mange oppmøtte på Slottsbakken.

Foto: Sören Andersson / NTB scanpix

Dere er begge svært engasjerte mennesker og det gjenspeiles i deres bryllupsgaveønsker."

Han trakk da fram at de hadde ønsket gaver til Childhood og Min Stora Dag, "på den måten vil denne dagen også bety mye for mange flere over hele verden", sa biskop Lönnermark.

Les mer: Childhood er prinsesse Madeleines arbeidsplass

"Ta vare på de stunder og dager dere bare er dere to. Tenk hele tiden "hvordan kan jeg gjøre denne dagen fantastisk for Madeleine?" "Hvordan kan jeg gjøre denne dagen fantastisk for Christopher?" Tenk da også på de små tingene."

Tre kyss

Etter talen gikk brudeparet ned kirkegolvet til brudemarsj fra Delsbo.

Utenfor ventet hundrevis av skuelystne på slottsbakken. De oppmøtte fikk se hele tre kyss fra de nygifte før paret igjen gikk inn på slottet for fotografering.

- Det er veldig trist

Martina Ammon (t.v.) og Jona Koch

Martina Ammon (t.v) og Jona Koch fra Tyskland hadde pyntet seg for å feire bryllupet på Slottsbakken lørdag.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Det var lørdag ettermiddag møtt opp mange skueslystne fra en rekke land på Slottsbakken, lenge før vielsen.

Mange ble skuffet da de skjønte at det ikke var mulig å følge vielsen fra inne i Slottskyrkan. Det var nemlig ikke satt opp noen storskjermer utenfor kirken.

- Vi trodde det kom til å være en skjerm her, så det er veldig trist, forteller Jona Koch fra Tyskland.

Sammen med venninnen Martina Ammon hadde hun møtt opp i finstasen, og håpte å få se gjestene når de ankom kirken og muligens et kyss etter at vielsen var ferdig.

Elisabeth Nesheim (t.v.) og Inger Elise Kolstø

Elisabeth Nesheim (t.v) og Inger Elise Kolstø er i Stockholm kun for å se det kongelige bryllupet. - Det blir det 5. vi får med oss, forteller de.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

De norske venninnene Elisabeth Nesheim og Inger Elise Kolstø er i Stockholm for å utøve litt "kongelig galskap", som de sier selv.

Også de var skuffet over at det ikke var mulig å følge vielsen fra utsiden.

- Vi kan jo aldri få nok, men vi er glade for det vi får, sier Kolstø.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.