Hopp til innhold

Folkerepublikken Kina feirer 70 år med militærparade

BEIJING (NRK): Folkerepublikken Kina fyller i dag 70 år. Fødselsdagen begynte med en storstlått militærparade, og en fargerik folkeparade i sentrum av Beijing.

Xi Jinping taler

President Xi Jinping talte fra samme sted som Mao talte for 70 år siden.

Foto: Jason Lee / Reuters

– Det finnes ingen kraft som kan stoppe det kinesiske folk og nasjonen Kinas vei fremover, sa president Xi Jinping.

Med ansiktet vendt mot Den himmelske freds plass, talte president Xi Jinping fra samme sted som grunnleggeren av Folkerepublikken Kina, Mao Tsedung, stod 1. oktober 1949.

I brennende sterk morgensol, og fra det åpne taket på en svart bil av merket Hongqi, hilste Xi de 15.000 soldatene som deltok i paraden.

En 70 skudds salutt ble avfyrt som åpning av den storslåtte markeringen, som hyller Folkerepublikken Kinas 70-årsjubileum.

Militæret gjør seg klar til å feire 70 år på Den himmelske freds plass

Soldater marsjerer over plassen. De representerer hæren, luftforsvaret og marinen og marsjerer til korpsmusikk for å ta oppstilling.

Foto: Kjersti Stømmen / NRK

Mange følger paraden på TV

I sentrum av Beijing måtte de fleste se begivenheten på TV. De fikk ikke komme ut på sine balkonger eller tak og vifte med flagg, og feiringen ble således svært begrenset for den enkelte familie.

Innerst i byen er gatene og trafikken avstengt frem til midnatt tirsdag, og folk kan ikke bevege seg fritt i en flere kilometer omkrets rundt Den forbudte by og paradegaten ved Den himmelske freds plass.

Zhao Lijun på 70-årmarkeringen

Zhao Lijun er på plass ved Den forbudte by for å delta på feiringen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

En stor del av indre Beijing ble stengt allerede ved lunsjtider mandag lokal tid i forbindelse med feiringen.

Turister i dette området fikk beskjed om at de enten må holde seg inne på hotellet frem til feiringen er over, eller flytte seg ut av sonen.

En av kineserne som har fått plass ved Den forbudte by for å se paraden, er Zhao Lijun.

– Jeg er veldig glad og veldig stolt over å være her. Vi som kinesere opplever mye utvikling, og hele landet feirer 70-årsjubileet. Som kineser må jeg si at jeg er veldig stolt av utviklingen, sier han til NRK.

Kina 70 år
Foto: Ng Han Guan / AP
Paraden på Den himmelske freds plass kan skilte med 15.000 soldater, 580 stridsvogner og 70 rullende utstillinger som skal symbolisere Kinas ulike bragder.

Vil vise fram ny teknologi

Kina viste i dag frem noe av sin mest moderne militære utrustning, blant annet det som skal være verdens mest langtrekkende atomraketter (DF-41) og sine supersoniske overvåkingsdroner.

China 70 Years

Soldatene marsjerte taktfast flere timer før paraden åpnet.

Foto: Mark Schiefelbein / AP

I tillegg til tanks av uike typer var det 160 fly og helikoptre i luften.

Det kinesiske forsvaret er verdens nest største etter USA, og tar igjen forspranget på enkelte områder.

Kina utvikler stadig mer av sitt eget militære utstyr, og blir stadig mindre avhengig av russisk produksjon, spesielt når det gjelder missiler.

Kina har for vane å vise frem militær styrke på store jubileum, men hevder at landet kun har fredelige intensjoner.

En rød sol henger over Den himmelske freds plass

Både journalister, fotografer og militæret er samlet mange timer før paraden starter.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Et land med store utfordringer

Folkerepublikken Kina viser i dag fram sin styrke, men sliter med mange utfordringer. Blant annet er sosial ulikhet en stor utfordring for politisk stabilitet.

Et av president Xi Jinping sin mest ambisiøse prosjekt, er forsåket på å komme den store fattigdommen i landet til livs.

Han har blant annet sendt flere millioner høyt utdannede byråkrater ut på landsbygda, for å bidra til å bekjempe fattigdommen.

Også ytrings- og religionsfriheten innskrenkes i Kina. Blant annet har håndteringen av den muslimske befolkningen i Xinjiang fått stor oppmerksomhet de siste par årene.

Hong Kong Protests

Dert har vært sammenstøt mellom demonstranter fra begge sider og politi i Hongkong i dag.

Foto: Vincent Thian / AP

Flere demonstrasjoner i Hongkong

Feiringen i Beijing ble i dag forsøkt overdøvet av demonstranter i Hongkong, og det har vært kraftige sammenstøter med politiet.

Allerede klokka 08.00 lokal tid, hadde de første demonstrantene blitt sprayet med pepperspray. Det melder CNN.

Det har nå vært demonstrasjoner i Hongkong i 17 uker. Demonstrantene krever mer demokrati og at mindre påvirkning fra kinesiske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt