Folkefest i Nord-Korea etter prøvesprengingen

Mens det internasjonale presset mot regimet øker, arrangerte Nord-Korea en storstilt feiring for forskerne som lykkes med å gjennomføre landets sjette prøvesprenging denne uka.

Feiring i Pyongyang

JUBEL: Nord-Korea feiret forskerne som har utviklet hydrogenbomben i natt.

Foto: Str / AFP

Feiring Pyongyang

FYRVERKERI: Mens USA forsøker å skjerpe sanksjonene ytterligere, feiret det nordkoreanske regimet seg selv med fyrverkeri.

Foto: Str / AFP

Tusenvis av nordkoreanere hadde stilt seg opp i gatene og på paradeplassen i hovedstaden Pyongyang for å hylle forskerne som ble fraktet i busser til den store feiringen.

Søndag hevdet myndighetene at de hadde lyktes med en prøvesprenging av en hydrogenbombe. Det er den sjette prøvesprengingen på 11 år.

Mottatt som superstjerner

Mens nabolandet i sør trapper opp militærøvelsene og verdenssamfunnet diskuterer ytterligere sanksjoner, feiret nordkoreanerne med fyrverkeri og festtaler.

I talene ble det blant annet sagt at Nord-Korea nå er i stand til å komme «de amerikanske gangster-imperialistene» i forkjøpet med et kraftig og nådeløst angrep før de rekker å innlede en krig, melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Feiring i Pyongyang

MOTTATT SOM HELTER: Forskerne ble fraktet gjennom byen i busser med sotede vinduer. Langs ruta ble de hyllet av innbyggerne i Pyongyang.

Foto: Str / AFP

Bilder fra gatene viser tilsynelatende ekstatiske nordkoreanere som vifter med ballonger og dusker.

Det hele minnet om mottakelsen et landslag som kommer hjem etter å ha vunnet et verdensmesterskap ville fått.

Trump vurderer å handle alene

USA har varslet at de vil ha nye og strengere sanksjoner mot Nord-Korea, men får lite gehør hos russerne som mener sanksjoner er avleggs og maner til dialog.

I et nytt resolusjonsutkast ber USA FN innføre oljeembargo mot Nord-Korea. De går også inn for sanksjoner mot Nord-Koreas tekstilindustri, samt å nekte nordkoreanske gjestearbeidere i utlandet lønn. Hensikten er å minske Nord-Koreas inntekter og dermed ramme landets militærprogram.

Forslaget skal behandles i Sikkerhetsrådet førstkommende mandag 11. september.

I natt gikk USAs finansminister Steven Mnuchin ut og advarte om at dersom FN ikke klarer å enes om nye sanksjoner, vil USA gå etter dem som handler med Nord-Korea.

– Jeg har en presidentordre klar som venter på signatur fra presidenten. Den vil gi meg myndighet til å stanse handel og innføre sanksjoner mot alle som handler med Nord-Korea, sier Mnuchin.

Han sier Trump vil gi FN tid til å handle, før det eventuelt blir aktuelt å iverksette ordren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt