NRK Meny
Normal

Folkavstemningen i Hellas: «NEI» er et «JA» til «grexit»

Om det blir «ja» eller «nei » så bringer folkeavstemningen usikkerhet. Det spår direktøren i tankesmien Open Europe.

GREECE-ECONOMY-EU-PROTEST

Ungdommer i regjeringspartiet Syriza forbereder legger klar en banner med et klart nei til EUs tilbud.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

– Hvis det blir «nei» så vil det bli sett som et ja til «Grexit», skriver tankesmidirektør Raoul Ruparel.

«Grexit» er ordet britisk tabloidpresse har myntet som et uttrykk for at Hellas forlater EUs valuta. En variant av «Brixit» som er ordet brukt for en mulig britisk exit ifra hele EU.

Innen folkeavstemningen er holdt er det ikke engang sikkert at tilbudet EU har lagt på bordet fremdeles ligger der, skriver Ruparel som er visedirektør i Open Europe.

Greece Bailout

Minibankkø i Thessaloniki. Det var flere og ikke færre som begynte å frykte for sparepengene ettersom kommentarer og reaksjoner på folkeavstemningen begynte å komme.

Foto: Giannis Papanikos / Ap

Les: Greekere i kø for å ta ut penger

–Tsipras har gått sterkt ut mot tilbudet ifra EU at om folket støtter kreditorene vil det være vanskelig for den greske statsministeren å unngå nyvalg.

Trist for Hellas

Tilbudet ifra EU som grekerne skal ta stilling til er ennå ikke ferdig skrevet. EUs finansministere fortsetter i dag sitt møte i Brussel. Flere ministere så trøtte ut da de kom til EU hovedkvarteret i fra tolv og utover. Leder for gruppen av Euroland, Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem uttrykte skuffelse.

–Det er trist for Hellas at de med dette lukker døren for fortsatte samtaler.

Samtidig med at emneknaggen #Greferendum bringer ennå en ny ordkonstruksjon inn Hellaskrisen uttrykker sjefen for det internasjonale pengefondet, IMF, Christine Lagarde en litt annen linje.

Laster Twitter-innhold

Hellas finansminister Yanis Varoufakis smilte til kameraene, men hadde ingen kommentar da han kom til møtet. Hjemme i Aten kom parlamentet sammen klokken 12 for å diskutere gjennomføringen av folkeavstemningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt