NRK Meny
Normal

Folk vil ut av Japan

Norske myndigheter advarer nordmenn mot å reise til Japan eller oppholde seg der. Nå forlater turister og journalister landet i hopetall.

Video Mange forlater nå Japan

Video: Det var uvanlig travelt på flyplassen i Tokyo.

David Krekling i Japan
Foto: NRK

Stinget sitter i magen i det øyeblikket vi mottar meldinger gjennom media om at den radioaktive strålingen har nådd Tokyo. Noen timer senere tar vi beslutningen. Alle NRKs reportere skal ut av Japan.

Vi vet ikke om vi kan stole på meldingene om at strålenivåene i Tokyo ikke er helseskadelige. Vi har selv skrevet og rapportert at tilliten til myndighetenes offisielle tall er tynnslitt i en prøvet befolkning etter at andres uavhengige målinger viser høyere verdier enn de offisielle.

NRK tar beslutningen bare timer etter at Utenriksdepartementet har gitt sitt reiseråd for landet.

«UD fraråder å reise til eller oppholde seg i Japan».

Kort og brutalt.

Mangler kontroll på reaktorene

Årsaken til reiserådet og at NRK trekker sine mannskaper ut av området er enkel: Reaktor nummer to ved Fukushima 1-anlegget 250 kilometer nord for Tokyo har eksplodert og det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har bekreftet at radioaktivt materiale har lekket ut av reaktoren.

David Krekling

NRK-reporter David Krekling reiser nå hjem fra Japan.

Foto: NRK

Den kjernefysiske strålingen fra kraftverket har sakte men sikkert, time for time, krøpet sørover og har nådd Tokyo . Rett før klokken ett norsk tid ble det meldt om verdier ti ganger høyere enn normalt.

Folk vil ut

Samtidig er tilstanden ved alle de seks reaktorene på kjernekraftverket kritisk og nedkjølingen av reaktorene én, to og tre er ute av kontroll. Det er også problemer med avkjølingsbassenget i reaktorene fire, fem og seks.

Meteorologisk institutt i Norge har opplyst for oss at vinden i Japan er i ferd med å snu og at man derfor kan vente mindre stråling over Tokyo. Men som Anders Tvegård, én av NRKs utsendte i Tokyo sa det:

«Hva skjer i så fall dersom vinden snur igjen?»

Eller hvis det går i ytterligere feil retning med nedkjølingen av brenselsstavene.

Beslutningen er lettere når franske myndigheter åpent går ut og sier til japanske myndigheter at de skal oppjustere ulykken til en kategori seks på en skala som bare går til syv.

Video - Ingen i hele Japan føler seg trygge

Video: NRKs Asia korrespondent, Anders Magnus, har også blitt evakuert. - Ingen i hele Japan føler seg trygge, sier han.

Den samlede summen av opplysninger gjør at flere land følger Norges beslutning om å be folk om ikke å reise eller oppholde seg i Japan.

Dyre billetter

Det merkes også på billettene ut av den japanske hovedstaden. NRK er i kontakt med sitt reisebyrå, og mens de søker får de stadig det samme svaret:

«Det ser ut som det kan være en plass på et fly til Singapore... Nei, der ble den booket. Der har vi til Frankfurt... Nei, der ble den booket».

Det eneste jeg finner er en billett til Munchen til 50.000 kroner.

Da jeg kjøpte tur-retur for å dekke katastrofen kostet det 13.000 begge veier.

Vi har fått beskjed om å dra fra landet og sier vi tar den hvis vi må, men at de må fortsette å lete. Til slutt finner de et sete på British Airways til en femdel av prisen.

Flyplass-kaos

Kø og venting på flyplassen i Tokyo

Noen venter på et fly hjem, mens andre kjemper for å få tak i de få billettene som er ledige på hovedflyplassen i Tokyo.

Foto: David Krekling / NRK

NRK er tirsdag kveld, onsdag morgen lokal tid, på hovedflyplassen i Tokyo. Det første flyet onsdag går klokken 09.15, og nå er klokken 05.30. Allerede da har det fylt seg opp med mange utålmodige folk på Narita-flyplassen.

De første jeg møter er et fransk par som spør om jeg har billett. Selv kommer de seg ikke avgårde før i neste uke, men de håper å få bytte billetter. Strålefaren skremme dem, og de vil hjem så fort som mulig.

Et annet fransk par, som til daglig er bosatt i Tokyo, har sittet på flyplassen i to dager for å prøve og komme seg hjem. I går fikk de endelig tak i billett.

– Og vi var av de heldige, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt