Hopp til innhold

Folk vender tilbake til dagliglivet

I japans hovedstad føles ikke lenger trusselen om stråling like sterkt.

Video 16f7d9ad-dae5-4c8c-9fa0-9eeb666bc4f1.jpg

Med årets første kirsebærblomstring har ungdommen i Tokyo fått smilet tilbake.

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

Det kommer fortsatt dårlige nyheter fra kjernekraftverket Fukshima. I går ble det rapportert om plutonium i grunnen utenfor kraftverket, og i dag meldes det om funn av radioaktive spor fra Japan så langt unna som i de østligste delene av Russland.

Selv om de siste funnene ikke skal være farlig for mennesker, mener eksperter det kan ta måneder og år før problemet med strålingen er over.

Ikke like redde lenger

Men med årets første kirsebærblomstring har ungdommen i Tokyo fått smilet tilbake. Trusselen om stråling føles ikke lenger så sterkt .

Blomstring i Tokyo

Japanerne leter fram kamera for å forevige blomstringen.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Evakuerte i Japan

Folk sover tett i tett på et evakueringssenter i Watari.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Tomme hyller i Tokyo

Tomme butikkhyller i Tokyo etter at myndighetene bestemte å sende flere varer nordover.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

– Jeg bor i Tokyo, og her vet jeg ikke riktig om vi rammes av strålingen. Hvis man vet mye om dette, kan man sikkert bli redd. Men jeg skjønner ikke så mye av alt dette tekniske, så egentlig er jeg ikke så engstelig, sier Eriko Hirano.

Da det kraftigste jordskjelvet i Japan noensinne rammet landet 11. mars , skapte det en tsunami som slo inn over land. Så mange som 28.000 mennesker kan være døde , og det jobbes på spreng for å stabilisere Fukushima.

– Synd på de evakuerte

Det er målt radioaktiv stråling langt unna kjernekraftverket, også i mat og drikke. Myndighetene i Japan har stanset all salg av mat fra regionene rundt Fukushima, og blant annet bedt tokyos innbyggere om ikke å la små barn drikke vann fra springen .

– Jeg tror folk er litt for følsomme. Hvis man har en liten baby, må an jo passe på at de ikke drikker vann fra springen. Men vi voksne trenger jo ikke løpe av sted for å kjøpe flaskevann, sier Teruko Inakubo.

Selv om innbyggerne i Tokyo vender tilbake til sitt normale liv, er det fremdeles så mange som 250.000 mennesker som har måttet forlate husene sine.

De evakuerte mangler både mat og vann , og er lite imponerte over måten de blir behandlet.

– Jeg synes så synd på dem som ikke har noe hjem, og bor i mottakssentre. Der har de jo ikke nok mat, sier Mayo Kosuge.

Glemmer katastrofen

I Tokyo er stemningen en helt annen enn i katastrofeområdene i Nord-Japan. Her er folk aller mest opptatt av hvordan de skal kunne fortsette å leve på akkurat samme måte som de har gjort til nå.

– Folk ønsker jo å ha det behagelig, for eksempel med elektriske toaletter. Da må man finne på andre måter å lage elektrisitet når det er strømkutt. Kanskje hvert hus skulle ha egen bensingenerator? undrer Motohiro Otake.

Ved Jinguboren i Harajuku forsøker noen unge gutter å samle inn penger til de katastroferammede, uten særlig hell.

– Folk glemmer fort katastrofen. Når alt er tilbake til det normale i Tokyo, bryr de seg ikke lenger, og mister interessen, sier Yuta Takahashi.

Blomsting i Tokyo

Årets første kirsebærblomstring i Tokyo er i gang, seks dager senere enn i fjor.

Foto: KOJI SASAHARA / AP

SISTE NYTT

Siste nytt