NRK Meny
Normal

Folk tør ikke overnatte hjemme

Innbyggerne i en rekke byer i regionen Emilia Romania-regionen i Italia har hatt en natt i frykt for nye etterskjelv etter jordskjelvet søndag, der sju personer mistet livet og som førte til store materielle ødeleggelser.

Video Lisbeth Skei om jordskjelvet i Italia

NETT-TV: Lisbeth Skei om frykten og ødeleggelsene etter jordskjelvet i Italia.

Lisbeth Skei Italia

Jordskjelvet, som rammet regionen med en styrke på 6 i tidlig søndag morgen, førte til at en rekke bygninger raste sammen.

Nær jordoverflaten

Skjelvet, som varte i rundt 20 sekunder, hadde en styrke på 5,9 og ble utløst forholdsvis nær jordoverflaten, ifølge US Geological Survey. Episenteret lå 35 kilometer nordvest for Bologna.

I tillegg har flere etterskjelv ført til enda større ødeleggelser og økt frykt i befolkningen for hva som kan skje.

LES: – Golvet byrja å gynge, så vi sprang ut på gata

Tusenvis av personer har overnattet i kommunale evakueringssentre, mange har overnattet i bilene sine og under åpen himmel fordi de ikke tør å oppholde seg innendørs i sine egne hjem.

Evakueringssenter i Italia

Flere tusen mennesker har tilbrakt natten i kommunale evakueringssentre da de ikke kan eller tør å oppholde seg hjemme i frykt for nye jordskjelv. Dette bildet er fra et byen Finale Emilia.

Foto: Luca Bruno / Ap

– Frykten for at huset vil rase sammen over hodet på oss er stor, så det var godt å kunne sove i dette teltet, sier en mann i byen San Felice Sul Panaro.

Utrygt innendørs

Over 100 etterskjelv har rammet området etter det store skjelvet natt til søndag.

Det har kun vært små etterskjelv i løpet av natten, men det er ikke meldt om nye, store ødeleggelser i natt.

LES: Betydelige skader på kulturarven

Det er kirker, museer og kommunale bygninger som er rast sammen, så det er skader for store summer. I tillegg er en rekke hus er blitt ubeboelige og mange hus er utrygge å oppholde seg i.

Totalt har sju personer mistet livet som følge av jordskjelvet, og i tillegg er minst 50 skadd, de fleste av dem lettere. Fire av de omkomne jobbet nattevakt på forskjellige fabrikker i området da de ble rammet av skjelvet.

Flere ble også innesperret i sammenraste bygninger. Men noen lyspunkt har det vært. Foreldrene til en jente på seks år forteller at datteren ble gravd frem fra en sammenrast bygninge etter to timer, helt uskadd.

De lokale myndighetene har bedt om en nasjonale unntakstilstand på grunn av situasjonen. Det er kraftig regnvær i området, noe som gjør forholdene vanskeligere for de mange som ikke lenger våger å bo hjemme.

Til tross for regn og problemer med hjelpearbeidet, sier de fleste at de er godt fornøyd med innsatsen.

Kirketårn ødelagt i Italia

Disse bildene viser det gamle klokketårnet i Finale Emilia som fikk store skader etter det første jordskjelvet. Senere ble tårnet helt rasert etter flere kraftige etterskjelv.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt