Folk strømmer til Mandelas hjem

Mange sørafrikanere våknet fredag til meldingen om at Nelson Mandela er død. Nå strømmer folkemasser til hjemmet hans hvor frihetskjemperen sovnet inn.

Sør-Afrikanerne er ute i gatene for å minnes avdøde Nelson Mandela.

HYLLER MANDELA: Mange sørafrikanere møter opp utenfor huset til avdøde Nelson Mandela for å hylle og ære ham.

Rundt midnatt lokal tid (cirka klokken 23 norsk tid) mottok sørafrikanerne meldingen om at frihetskjemperen og den tidligere presidenten Nelson Mandela er død.

Straks dette ble kunngjort av Sør-Afrikas president Jacob Gedleyihlekisa Zuma begynte folk å strømme til Mandelas bolig i Johannesburg, hvor han sovnet inn. De som møtte opp for å sørge og hylle ham har vært der gjennom hele natten.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Ventet i hele natt

Jostein Hole Kobbeltvedt utenfor Mandelas hjem i Johannesburg

I SØR-AFRIKA: Jostein Hole Kobbeltvedt fra Kirkens Nødhjelp er utenfor Nelson Mandelas hjem. Han beskriver en stemning fylt med sorg blant de mange fremmøtte.

– Det er i overkant av 100 personer utenfor huset nå. Her nede er det vanlig at folk synger og danser for å markere respekt for de døde. Det betyr ikke at de er glade. Folk har stått her i hele natt og kommer med blomster, hilsener og tenner lys, sier Jostein Hole Kobbeltvedt i Kirkens Nødhjelp til NRK.no.

Han forteller også om folk som gråter utenfor Mandelas hjem.

– Folk som er her står med tårer i øynene. Det er mange som synger anti apartheid-sanger for å ære Mandela, forteller Kobbeltvedt.

Svarte og hvite hyller Mandela

Lys ble tent for å hedre Nelson Mandela

LYST MINNE: Mange av de fremmøtte tente lys for den tidligere frihetskjemperen Nelson Mandela. Sør-Afrikas flagg ble også plassert utenfor hjemmet hans.

Foto: GRANT NEUENBURG / Reuters

Det er også et omfattende sikkerhetsoppbud på stedet for å passe på både huset og den voksende folkemassen.

– Det er mye politi på stedet, men det er ikke noe som tyder på at gruppen av mennesker kommer til å prøve å ta seg inn til huset. Folk står tett på boligen, men veien opp til selve huset er stengt, forklarer Kobbeltvedt.

Personer fra alle folkeslag hyller frihetskjemperen og store TV-busser er også på vei inn til området.

– Det er svarte, hvite og indere her. Folk fra alle nasjonaliteter og folkeslag kommer for å uttrykke sin sorg. I tillegg er det allerede et massivt pressekorps og det er TV-busser på vei inn, sier Kobbeltvedt.

SISTE NYTT

Siste nytt